Nad Jadranom sa stratila americká stíhačka F-16

TASR
29.1.2013 10:00

Americká stíhačka F-16 zrejme v pondelok havarovala počas výcvikového letu nad Jadranským morom a o jej pilotovi zo základne v Taliansku nie sú žiadne informácie. Uviedli to americká vzdušné sily, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Nad Jadranom sa stratila americká stíhačka F-16
SITA

Pátracia akcia amerického vojenského letectva a talianskej pobrežnej stráže prebieha aj v zlom počasí s obmedzenou viditeľnosťou. Na mori zbadali palivovú škvrnu, oznámila tlačová agentúra ANSA.
Americké vzdušné sily iba uviedli, že so stíhacím lietadlom F-16 "stratili kontakt" približne o 20.00 h SEČ - takéto vyjadrenie sa často používa pri možnej havárii. Predstavitelia vzdušných síl však odmietli špekulovať o incidente.

"Lietadlo vykonávalo výcvikovú misiu nad Jadranským morom, na palube sa nachádzala jedna osoba. Stav pilota teraz nie je známy," uvádzalo sa vo vyhlásení vojenského letectva.Hovorca talianskej pobrežnej stráže povedal pre Reuters, že pátraciu a záchrannú akciu brzdí dážď so snehom v oblasti.

"Pátranie pokračuje napriek tme a zlému počasiu," dodal hovorca. Nemal však žiadne informácie o palivovej škvrne na hladine mora, ktoré zverejnila ANSA. Vrtuľník, štyri menšie lode talianskej pobrežnej stráže a štyri komerčné plavidlá prehľadávajú vody 16 kilometrov od prímorského letoviska Cervia, ktoré sa nachádza na severnom pobreží Jadranského mora. Na dnešnú rannú akciu sú pripravení aj potápači pobrežnej stráže.

Hovorkyňa americkej leteckej základne Aviano v severnom Taliansku uviedla, že keď budú známe ďalšie informácie, zverejnia ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok