Holandskú kráľovnú nahrádza na tróne Pán Voda

TASR, TA3
29.1.2013 09:45

Holandská kráľovná Beatrix, ktorá bola panovníčkou krajiny tulipánov od 30. apríla 1980, krátko pred svojimi 75. narodeninami oznámila svoju abdikáciu.

Beatrix odstúpi 30. apríla

Panovníčka odovzdá kráľovský trón 45-ročnému najstaršiemu synovi, korunnému princovi Willemovi Alexandrovi. Na túto úlohu ho pripravovali dlho a podľa všeobecnej mienky bude musieť veľmi tvrdo pracovať, aby sa vyrovnal matkinej popularite, uviedla tlačová agentúra AP.

Kráľovná Beatrix vyhlásila, že zodpovednosť za krajinu musí teraz niesť nová generácia. Panovníčka, ktorá už 31. januára oslávi 75. narodeniny, odstúpi z trónu 30. apríla. V ten istý deň bude jej syn Willem Alexander ustanovený za kráľa na inaugurácii v Amsterdame. Stane sa prvým kráľom Holandska od smrti Viliama III. v roku 1890. A bude korunovaný ako Viliam IV.

Willem Alexander je 45-ročný otec troch malých dcér, člen Medzinárodného olympijského výboru, pilot a odborník na manažment vody.

Ako študent sa špecializoval práve na tento odbor - je totiž vhodný pre nízko položené kráľovstvo, ktoré sa celé stáročia musí brániť pred Severným morom, a obzvlášť v ére klimatických zmien.

Následník trónu celé roky bojoval o priazeň svojho národa, 16 miliónov Holanďanov. Jeho nesmierne obľúbená manželka, v Argentíne narodená Maxima, mu však od ich sobáša v roku 2002 pomohla získať viac sympatií.

Obaja manželia sú pracovne vyťažení: Willem Alexander pravidelne prednáša na konferenciách o vode, kde zverejňuje skúsenosti svojej krajiny s bojom proti záplavám; jeho manželka a budúca kráľovná Maxima je bývalou investičnou bankárkou, ktorá si vybudovala kariéru ako odborníčka na mikrofinancie.
Manželov bolo často vídať spoločne, ako povzbudzujú holandských športovcov a športovkyne na olympijských hrách, od Pekingu až po Vancouver a Londýn.

Spoľahlivý Pán Voda

"Je známy ako Pán Voda. Pôsobí rovnako spoľahlivo ako jeho matka. Nemám voči nemu citovú reakciu, ale podľa mňa je dobre, že sa Maxima stane kráľovnou," uviedla obyvateľka hlavného mesta Amsterdam.

Napriek tomu, že sa Willem Alexander pravidelne objavuje na verejnosti, mimoriadne dbá aj na svoje súkromie. Reportérom a fotografom dopraje krátke pózovanie so svojou rodinou, ale výmenou za to ho musia zvyšok času nechať na pokoji. S manželkou vychovávajú tri dcéry - princeznú Catharinu Amaliu (2003), princeznú Alexiu (2005) a princeznú Arianu (2007).

"On a princezná Maxima sú plne pripravení na svoje budúce úlohy. Budú slúžiť nášmu národu s oddanosťou, budú verne zachovávať ústavu a využijú všetky svoje vlohy v prospech monarchie," uviedla kráľovná Beatrix.

Napriek svojej popularite bude Maxima navždy niesť so sebou aj určitú kontroverznosť, pretože jej otec bol ministrom poľnohospodárstva vojenskej junty, ktorá vládla v Argentíne železnou päsťou od konca 70. rokov do začiatku 80. rokov minulého storočia.

Už bolo podniknuté aj opatrenie, ktoré zrejme zabráni prípadným protestom - kráľovský dvor oznámil, že Maxima informovala holandského premiéra Marka Rutteho, že jej rodičia sa na korunovácii nezúčastnia.

Tridsiaty apríl, teda deň, v ktorý Beatrix uviedli na trón a deň narodenia jej matky, je v Holandsku štátnym sviatkom, Dňom kráľovnej. Po korunovácii Willema Alexandra sa však sviatok od roku 2014 presunie na jeho narodeniny 27. apríla a bude sa nazývať Deň kráľa.

Keďže tento dátum pripadá na budúci rok na nedeľu, oslavy sa budú konať 26. apríla, informovala tlačová agentúra DPA.

Reakcie holandskej verejnosti a predstaviteľov okolitých štátov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok