Pre chrípku zatvárajú školy a škôlky, trápi aj dospelých

TA3, TASR, SITA
28.1.2013 15:20

V minulom týždni museli byť niektoré školy a škôlky zatvorené. V univerzitnej nemocnici v Bratislave sú hospitalizovaní aj pacienti s prasacou chrípkou. Niektoré oddelenia museli pre návštevy zatvoriť.

Pre chrípku zatvárajú školy a škôlky, trápi aj dospelých
SITA

Zatvorené školské zariadenia

Chrípka zatvára viaceré školy a škôlky v Bratislavskom kraji, oddnes je prerušené vyučovanie na Základnej škole v Záhorskej Vsi i v Malých Levároch.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosálová, pre zvýšenú chorobnosť na chrípku u detí regionálny hygienik od utorka 29. januára vydal zákaz vyučovania aj na Základnej škole v Malinove i na Základnej škole na ulici Ivana Bukovčana v Bratislave.

Pre zvýšenú chorobnosť na chrípku u detí bude od utorka zatvorená aj Spojená škola internátna na Hrdličkovej ulici v Bratislave, kde bude zatvorená škola aj škôlka. Voľno pre chrípku budú mať aj deti v Materskej škole v Marianke a Boldogu.

Regionálny hygienik zakázal vyučovanie aj v Materskej škole na Damborského 3 v Bratislave, zatvorené však budú iba elokované triedy na Bazovského 4.

Chorobnosť v Trenčianskom kraji stúpa

V minulom týždni nahlásili lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji 9928 prípadov akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 16,4 percenta.
Chorobnosť tak stúpla už tretí týždeň v rade. Vyplýva to z informácií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

V rovnakom období došlo aj k nárastu chorobnosti na chrípkuchrípke podobné ochorenia. Chrípkových ochorení nahlásili lekári v minulom týždni v TSK celkom 1484, chorobnosť stúpla o 23 percent. Chrípka najviac trápila mládež od 15 do 19 rokov.

Najvyššiu chorobnosť na akútne respiračné ochorenia hlásili v minulom týždni v okrese Bánovce nad Bebravou, najnižšiu v okrese Považská Bystrica. Kvôli chrípke museli prerušiť školskú dochádzku v troch základných a dvoch materských školách v TSK.

Stav pacientov s prasacou chrípkou sa zlepšuje

Stav dvoch pacientov, ktorí ležia v bratislavskej Univerzitnej nemocnici Bratislava s tzv. prasacou chrípkou, sa zlepšuje. Ako ďalej uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská, obidvaja pacienti, u ktorých sa vírus potvrdil, neboli očkovaní a neboli predtým ani v zahraničí.

"Päťdesiatosemročný muž ležiaci v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda sa má výrazne lepšie a na antivirotikách je už len preventívne. O rok starší muž, ktorý je hospitalizovaný v Nemocnici akad. L. Dérera, je stabilizovaný a jeho zdravotný stav sa mierne zlepšil. Pokračuje v liečbe," priblížila Stano Maťašovská.

Najväčšia slovenská nemocnica eviduje nárast hospitalizácií v súvislosti s respiračnými vírusovými ochoreniami približne o desať percent. Z tohto dôvodu pre návštevy zatvorili štyri oddelenia v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda – oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, jednotku intenzívnej starostlivosti, IV. internú kliniku a Kliniku hematológie a transfúziológie.

Chrípkový vírus sa laboratórne potvrdil u 27 hospitalizovaných pacientov. Dvaja majú typ A/H1N1, jeden má typ B. "Väčšina z nich má komplikácie – problémy s dýchaním, zápaly pľúc," doplnila Stano Maťašovská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok