Bulhari referendum o atómovej elektrárni odignorovali

SITA TA3
27.1.2013 20:22

Nedeľňajšie referendum bolo prvým v Bulharsku od pádu komunizmu spred viac ako dvoch desaťročí.

Bulhari referendum o atómovej elektrárni odignorovali
SITA

Nedeľňajšie bulharské referendum o potenciálnej výstavbe novej jadrovej elektrárne v krajine skončilo neúspechom. Účasť na plebiscite totiž sa podľa prvých povolebných prieskumov pohybovala na úrovni 20 percent, teda o 40 percent menej na to, aby bol hlasovanie platné. Väčšina účastníkov odpovedalo na jedinú otázkou : "Má Bulharsko rozvíjať jadrovú energiu postavením novej jadrovej elektrárne?" kladne, no pre nízku účasť bude s najväčšou pravdepodobnosťou vyhlásené za neplatné. Ak však k volebným urnám prišlo aspoň 20 percent oprávnených voličov, parlament sa do troch mesiacov bude musieť vecou opätovne zaoberať.

Nedeľňajšie referendum bolo prvým v Bulharsku od pádu komunizmu spred viac ako dvoch desaťročí. Hlasovanie iniciovala ľavicová socialistická opozícia po rozhodnutí pravicovej vlády odstúpiť od dohody s ruskou štátnou spoločnosťou Atomstroiexport, ktorá mala Bulharsku postaviť druhú elektráreň v Belene na Dunaji. Rusi následne požiadali o odškodné vo výške miliardy eur, čo opozícia odmietla a vyzvala obyvateľov, aby sa k veci vyjadrili. Podrobnosti o celej výstavbe vrátane nákladov, technológií či financovania zostávajú nejasné.

Bulharsko muselo po vstupe do Európskej únie v roku 2007 z bezpečnostných dôvodov zavrieť štyri zo šiestich reaktorov svojho jediného jadrového zariadenia v severozápadnom meste Kozloduj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok