Valášek: Predčasné voľby sú logickým krokom. Slovensko by sa po nich vrútilo do chaosu, oponoval Klus

ta3/Dominik Pálka
11.12.2022 12:19

Hlasovanie o osude vlády je naplánované na utorok 13. decembra. Predseda parlamentu Boris Kollár už avizoval, že ak by vláda padla, rokovanie by prerušil. O návrhu na vyslovenie nedôvery vláde a možnosti predčasných volieb v relácii V politike diskutovali poslanci Tomáš Valášek, Martin Klus, Miroslav Kollár a Anna Mierna.

Podľa Valáška prekročili rubikon

Poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda strany Progresívne Slovensko (PS) Tomáš Valášek (nezaradený) si myslí, že na vyslovenie nedôvery vláde nebude dostatok hlasov. "Keď začala vláda spolupracovať s ĽSNS, tak sme ako strana PS jasne povedali, že sa prekročil rubikon. Po paktovaní s náckami sme povedali, že pokračovanie vlády nebudeme podporovať," dodal Valášek. 

Poslanec parlamentu Martin Klus (nezaradený) nepredpokladá, že parlament vysloví v hlasovaní nedôveru súčasnej vládnej koalícii. Kritizoval, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) nemala plán, keď odchádzala do opozície.

"Koaličná dohoda nefungovala. Bol som proti tomu, aby sa SaS dostala do situácie, že chce odvolávať vládu bez toho, aby mala náhradný plán. V súčasnej situácii nie je dobrý nápad odvolávať predsedu vlády," dodal Klus. "História nás učí, že žiadne predčasné voľby na Slovensku nikdy neposilnili demokraciu," myslí si. Podľa neho je vôľa, aby sa demokratické strany spájali: "Potrebujeme na to však viac času ako štyri mesiace." Dodal, že strana Hlas-SD by v súčasnosti nemala inú možnosť, ako ísť do vlády so stranou Smer-SD.

Poslankyňa NR SR Anna Mierna (OĽANO) si myslí, že vláda nepadne. "Vláda má našu podporu. Ako platforma stojíme za ňou," dodala. Súhlasila s Klusom, že predčasné voľby by dopadli "katastrofálne" a nepodporuje ich. "Je potrebné komunikovať vo vnútri koalície. Občiansko-demokratická platforma musí vyvíjať tlak," povedala Mierna.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok