Macronove výroky o garanciách Rusku sú vytrhnuté z kontextu, uviedol Paríž

ta3 čtk
9.12.2022 21:43

Nedávne výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o bezpečnostných garanciách Rusku boli vytrhnuté z kontextu, uviedol dnes Elyzejský palác podľa agentúry AFP.

Macron: Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine
AP Photo/Markus Schreiber

Francúzsky prezident "len opisuje to, po čom volajú samotní Ukrajinci", uviedol Elyzejský palác. "Sami Ukrajinci sú samozrejme prví, kto chce z tejto vojny odísť a in fine, na konci vojny dôjde na vyjednávanie," dodáva Paríž. Palác vo vyhlásení tiež uisťuje o veľmi dobrých vzťahoch medzi Macronom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ich dialóg popisuje ako "excelentný".

Macron v rozhovore s TF1 uviedol, že "jedným zo základných bodov, ktorými sa musíme zaoberať, je - ako (ruský prezident Vladimír) Putin vždy hovoril - strach, že NATO príde priamo k jeho dverám, a tiež rozmiestnením rakiet, ktoré by mohli ohroziť Rusko". "To bude jednou z tém pri rokovaní o mieri, takže sa musíme pripraviť na to, čo sme ochotní urobiť, ako ochránime našich spojencov a členské štáty a ako poskytneme Rusku záruky, keď sa vrátia k rokovaciemu stolu," dodal.

Vo francúzskej metropole sa v utorok uskutoční konferencia na podporu Ukrajiny. Jej cieľom je "stanoviť potreby Ukrajiny na zabezpečenie jej ekonomickej odolnosti počas vojny a jej obnovy v strednodobom horizonte, ako aj podporiť mobilizáciu francúzskych hospodárskych subjektov v týchto dvoch zásadných otázkach", uviedlo už skôr o konferencii francúzske ministerstvo hospodárstva. 

Aj prípravy na túto akciu podľa dnešného vyhlásenia Elyzejského paláca prebiehajú bezchybne. "Obe strany sú v každodennom kontakte, niekedy aj viackrát za deň. Neexistujú žiadne problémy," uvádza Paríž.

Macron čelí kritike aj za svoje v minulosti pomerne časté telefonáty s Putinom, s ktorým sa osobne stretol v Moskve krátko pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu. Putin vtedy Macronovi povedal, že Rusko má voči Západu tri základné bezpečnostné požiadavky: žiadne ďalšie rozširovanie NATO, žiadne rozmiestňovanie rakiet blízko ruských hraníc a zmenšenie rozsahu vojenskej infraštruktúry NATO v Európe na úroveň pred rokom 1997. USA vtedy ruské požiadavky označili za neprijateľné. Česko spolu s Poľskom a Maďarskom vstúpilo do Severoatlantickej aliancie až v roku 1999.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok