Maďarské reformy právneho štátu nie sú dostatočné na získanie peňazí, uviedla Eurokomisia

ta3 ČTK
9.12.2022 19:38

Maďarské reformy týkajúce sa právneho štátu nie sú dostatočné na to, aby Európska komisia zmenila odporúčanie zablokovať krajine 7,5 miliardy eur z fondov Európskej únie. Uviedol to eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn.

Voľby v Maďarsku: Fidesz jasne znovu zvíťazil, opozícia priznala porážku
TASR/AP

Členské krajiny majú čas do pondelka 19. decembra, aby o prípadnom zmrazení peňazí rozhodli. Mnoho štátov pritom volá po znížení navrhnutej sumy v snahe prinútiť Maďarsko k súhlasu s finančnou pomocou Ukrajine.

Úniová exekutíva v septembri navrhla zablokovať výplatu peňazí zodpovedajúcich 65 percentám maďarského podielu na únijných kohéznych fondoch na obdobie 2021 až 2027 kvôli obavám, že bude ich rozdeľovanie ovplyvnené korupciou, klientelizmom či nepriehľadným systémom verejného obstarávania. 

Komisia tak prvýkrát využila nové pravidlá, na ktorom sa v záujme ochrany únijného rozpočtu predvlani napriek odporu Maďarska a Poľska zhodli členské krajiny. Komisia zároveň podmienila ďalšími reformami aj výplatu 5,8 miliardy eur, ktorá Budapešti patrí z mimoriadneho fondu obnovy.

Maďarsko, ktoré zápasí s vážnymi ekonomickými problémami, sa pod hrozbou straty peňazí rozhodlo po rokoch odmietania prijať sériu reformných krokov, ktoré však komisia koncom novembra označila za nedostatočné a svoje odporúčanie potvrdila.

Ministri financií únijných štátov však v utorok nenašli potrebnú väčšinu hlasov, aby návrh komisie schválili. České predsedníctvo EÚ spojilo prerokúvanie maďarských fondov so schválením finančnej pomoci Ukrajine a globálnej minimálnej dane pre firmy, ktoré Maďarsko blokuje. Rokovanie však skončilo pätom a ministri si vyžiadali od komisie novú analýzu.

Hahn v liste konštatuje, že Maďarsko síce ukázalo snahu o reformy, v mnohých prípadoch však bude kľúčové preveriť ich fungovanie v praxi, ktoré zatiaľ komisia nemala možnosť vidieť. Kým k tomu nedôjde, "odôvodnený odhad úrovne rizika pre rozpočet Únie v súčasnosti zodpovedá 65 percentám dotknutých (dotačných) programov", uviedol komisár v liste. 

EK ho doplnila prílohou popisujúcou zmeny od minulého hodnotenia z novembra, podľa ktorej vo väčšine bodov nenastal žiadny posun. Podľa Hahna stále nie je zaistená nezávislosť nového orgánu dohliadajúceho na verejné obstarávanie ani efektivita súdneho preskúmania rozhodnutí vyšetrovacích orgánov v prípadoch finančných podvodov či korupcie.

Podľa diplomatov je teraz v hre zvolanie mimoriadneho zasadnutia ministrov financií, ktorí musia o osude maďarských peňazí rozhodnúť najneskôr v pondelok 19. decembra. Pokiaľ sa nenájde väčšina 15 štátov z 27, Budapešť o peniaze nepríde. Maďarský premiér Viktor Orbán by podľa niektorých zdrojov chcel celú záležitosť, ktorá ďalej vyostruje spor jeho vlády s Bruselom aj ostatnými členskými krajinami EÚ, prejednávať na rokovaní lídrov Únie budúci štvrtok.

Zatiaľ čo niektoré západoeurópske krajiny ako Holandsko či Belgicko sa chcú držať hodnotenia komisie, mnoho ďalších štátov vrátane kľúčového Nemecka a Francúzska sa snaží v záujme odblokovania peňazí pre Ukrajinu či firemné dane o kompromis s Orbánom. V hre je teraz navyše aj ďalší balík protiruských sankcií, ktorý by väčšina krajín rada schválila do spomínaného summitu, avšak Maďarsko ho môže rovnako ako v minulých prípadoch zdržiavať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok