Nemecko poskytne Ukrajine systém protivzdušnej obrany Skynex, uviedol Handelsblatt

ta3 čtk
9.12.2022 17:25

Nemecko poskytne Ukrajine moderný systém protivzdušnej obrany Skynex, ktorý nechá vyrobiť pri zbrojovke Rheinmetall. Dodaný by mal byť na začiatku roka 2024, uviedol denník Handelsblatt.

ONLINE:
TASR/AP

Zbrojársky koncern potvrdil, že obdržal objednávku na dve jednotky systému Skynex, ktorý je vhodný pre obranu proti vzdušným cieľom na kratšiu vzdialenosť. Cieľovú krajinu Rheinmetall neuviedol, podľa zdrojov denníka z prostredia nemeckej vlády by to však mala byť Ukrajina.

Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne vykonávať vzdušné útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu, vody a tepla. Kyjev naliehavo vyzýva svojich západných spojencov, aby mu dodali systémy protivzdušnej obrany.

Skynex je schopný svojim 35-milimetrovým kanónom zasiahnuť cieľ až do vzdialenosti 40 kilometrov. Náklady na výrobu oboch jednotiek, ktoré prevezme nemecká vláda, by mali predstavovať 182 miliónov eur.

Nemecko už predtým odovzdalo Kyjevu 30 systémov protivzdušnej obrany Gepard, ktoré sa vyrábali počas studenej vojny a rovnako ako Skynex sú vhodné na ničenie cieľov na kratšiu vzdialenosť. Podľa ukrajinských médií už zaznamenali úspechy pri zostreľovaní ruských striel a útočných dronov. Ukrajina od Berlína dostala aj jeden moderný systém protivzdušnej obrany Iris-T.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok