Putin pohrozil tvrdou odplatou v prípade jadrového útoku na Rusko

ta3 čtk
9.12.2022 15:27

Ruský prezident Vladimír Putin dnes pohrozil tvrdou odplatou, ak by nejaký štát zaútočil na Rusko jadrovými zbraňami. Na rokovaní euroázijskej ekonomickej rady povedal, že by v takom prípade bol útočník zmazaný z povrchu zeme.

sfvfd
TASR/AP

Putin naznačil, že podľa neho by hrozba použitia jadrových zbraní mohla prísť z USA. Vyhlásil, že Rusko na rozdiel od USA doteraz neuvažovalo, že by bolo z jeho strany prípustné vykonať ako prvý preventívny jadrový úder. "USA majú teóriu preventívneho úderu... Keď už hovoríme o odzbrojovacom údere, tak by možno stálo za to zamyslieť sa, či neprevziať niektoré postupy našich amerických partnerov, ako zaistiť svoju bezpečnosť," citovala Putina agentúra TASS.

Ruský prezident počas svojho vystúpenia tiež obvinil zo zrady účastníkov minských dohôd, predovšetkým Nemecko a Francúzsko. Putin reagoval na rozhovor bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s týždenníkom Die Zeit, v ktorom povedala, že dohody boli pokusom poskytnú Ukrajine čas a dať jej príležitosť zlepšiť svoju obranu. Cieľom minských dohôd bolo ukončiť vojnu na východnej Ukrajine, ktorá sa rozhorela v roku 2014 po tom, čo Moskva podporila miestnych proruských separatistov.

Putin uviedol, že práve kvôli rozčarovaniu z minských dohôd si Rusko nie je isté, s kým rokovať ohľadom súčasnej situácie na Ukrajine. "Už mnohokrát som povedal, že sme pripravení dôjsť k dohode, sme otvorení, ale núti nás to zamyslieť sa, s kým máme tú česť," povedal Putin.

Ruské vojská vpadli na Putinov rozkaz 24. februára na Ukrajinu a rozpútali tým najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si už podľa odhadov vyžiadal desiatky tisíc životov a milióny ľudí vyhnal z domovov. Jarné mierové rokovania Ruska s Ukrajinou sa skončili neúspechom. Ukrajina už niekoľkokrát zopakovala, že rozhovory neodmieta, nechce ale rokovania založené na ruských ultimátoch. Na začiatku októbra navyše ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov menovite s Putinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok