Hlasovanie o páde vlády sa blíži. OĽANO a nezaradení poslanci žiadajú o posun, SaS nesúhlasí

ta3/TASR
9.12.2022 13:34

Demokratická platforma OĽANO a ďalší nezaradení poslanci ako Martin Klus a Juraj Šeliga vyzvali, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde preložilo na januárovú schôdzu Národnej rady SR.

V parlamente prebieha mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde
TASR - Martin Baumann

Argumentujú, že dovtedy by bol čas na rokovanie, ako si opozičná SaS predstavuje rozumnú a riadnu rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), o ktorej v pléne hovoril šéf liberálov Richard Sulík. Platforma s ďalšími poslancami deklarovali podporu súčasnej vláde.

Klus, ktorý nedávno odišiel z SaS, pripomenul, že aj v diskusii v pléne zazneli podnety a je o čom rokovať v súvislosti s rekonštrukciou vlády. "Sme presvedčení, že na takéto niečo treba viac času a nedá sa to za dva rokovacie dni," povedal. Preto vidí zmysel v preložení hlasovania. "Stojíme tu ako ľudia, ktorí odmietajú predčasné voľby, návrat Hlasu-SD a Smeru-SD, dokonca s ústavnou väčšinou," podotkol.

"Stojíme tu poslanci z rôznych politických strán, sme schopní dať bokom stranícke príslušnosti, pretože si uvedomujeme, že stojíme na križovatke, Slovensko dnes stojí na križovatke," uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Ak existuje šanca na dohodu a vyhnutie sa pádu vlády, deklaroval pripravenosť poslancov byť mediátorom a pomôcť rokovaniam. 

"Chceme aby sa vláda udržala a podávame pomocnú ruku. Teraz je to na SaS," dodal. Neverí, že liberáli sú všetci presvedčení o potrebe pádu Hegerovej vlády. Šeliga dodal, že ako spravodajca navrhne v pléne iný termín hlasovania. Jana Žitňanská (nezaradená) zároveň vyzvala politických lídrov, aby boli v rokovaniach aktívnejší.

Anna Mierna (OĽANO) poznamenala, že SaS a Hlas-SD chcú uvrhnúť Slovensko do chaosu počas vianočných sviatkov a ich argumenty na pád vlády sú podľa nej postavené na vode. Róbert Halák za demokratickú platformu OĽANO vyjadril podporu Hegerovej vláde, deklaroval takýto postoj aj pri hlasovaní o vyslovení nedôvery. Hovorí o priorite pre všetkých demokratov, pretože o budúcnosti vlády môže rozhodnúť každý jeden hlas. Deklaroval i záujem platformy zjednotiť demokratov v parlamente, kotí zvažujú, ako sa pri hlasovaní zachovajú.

Reakcia SaS

Odloženie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde v Národnej rade (NR) SR je odložením problému. Strana SaS tak reagovala na výzvu demokratickej platformy OĽANO a nezaradených poslancov. Liberáli poznamenali, že od platformy očakávali skôr výzvu na odchod Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie a na rekonštrukciu vlády.

"Je úsmevné žiadať o odloženie hlasovania o dôvere vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Opakovane počúvame o červených čiarach Jána Budaja a Juraja Šeligu, avšak v realite ich viackrát popreli," uviedol predseda opozičnej SaS Richard Sulík. Možné utorkové (13. 12.) hlasovanie podľa jeho slov ukáže, kto podporuje súčasnú vládu.

Čo sa týka argumentov platformy o priestore na rokovania o predstavách SaS, reagoval Sulík tým, že na rokovanie bol čas od 6. júla. "Avšak doteraz nebol nikto z občiansko-demokratickej platformy schopný pomenovať, čo je najväčší problém tejto vlády. Odmietame preto ďalej traumatizovať spoločnosť," uzavrel predseda SaS.

Občiansko-demokratická platforma OĽANO a ďalší nezaradení poslanci ako Martin Klus, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská a Ján Mičovský v piatok vyzvali, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde preložilo na januárovú schôdzu parlamentu. Argumentujú vytvorením priestoru na rokovanie o tom, ako si opozičná SaS predstavuje rozumnú a riadnu rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera, o ktorej v pléne hovoril Sulík. Platforma s nezaradenými poslancami deklarovala podporu vláde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok