Ruský opozičný politik ide za mreže, pretože kritizoval vojnu. Nič neľutujem, vyhlásil pred súdom

ta3 tasr
9.12.2022 13:32

Ruského opozičného politika Iľju Jašina uznal v piatok súd v Moskve za vinného zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde a odsúdil ho na osem rokov a šesť mesiacov väzenia, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Prokuratúra žiadala pre Jašina, ktorý trvá na svojej nevine, deväť rokov väzenia. Sudkyňa dospela k záveru, že Jašinova vina bola plne dokázaná a že v jeho prípade je nepodmienečný trest odňatia slobody jediný možný.

Jašin bol súdom uznaný za vinného zo šírenia nepravdivých správ o ruskej armáde, ktorého sa podľa obžaloby dopustil vo svojom vysielaní na platforme YouTube, keď 7. apríla hovoril o zabíjaní civilistov v ukrajinskom meste Buča. Ukrajina z týchto masakier viní ruskú armádu. Jašin vo svojom komentári uvádzal fakty, ktoré dokazujú vinu ruskej armády. Analyzoval však aj argumenty ruskej strany, ktorá tvrdí, že do úmrtí civilistov nie je zapletená a že všetko bolo zinscenované a obyvateľov Buče zabila ukrajinská armáda.

V pondelok vo svojom poslednom slove pred súdom Jašin povedal, že je pripravený na väzenie. "Nič neľutujem," vyhlásil. "Mohol som odísť, mohol som mlčať. Ale urobil som, čo som musel urobiť. Lepšie stráviť desať rokov za mrežami a zostať čestným človekom, ako mlčky horieť od hanby za to, čo sa deje aj v tvojom mene," vysvetlil.

Iľja Jašin je jedným z mála opozičných politikov, ktorí po vlne represií voči prívržencom Alexeja Navaľného a začiatku ruskej invázie na Ukrajinu neopustili Rusko. Ľudskoprávny projekt Podpora politických väzňov-Memorial považuje Jašina za politického väzňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok