ONLINE: Peskov prezradil územné ciele Moskvy na Ukrajine. V Charkove stojí v bezpečí metra vianočný stromček

ta3 tasr čtk čt24
9.12.2022 06:38

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov prvýkrát priznal, že súčasným územným cieľom Moskvy je plne obsadiť štyri čiastočne okupované ukrajinské oblasti. Bez ohľadu na to, že Ukrajina je vo vojne s Ruskom, snaží sa vedenie Charkova vytvoriť vianočnú atmosféru. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Peskov prezradil územné ciele Moskvy na Ukrajine. V Charkove stojí v bezpečí metra vianočný stromček
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:24 Bielorusko cez svoje územie umožní transport ukrajinského obilia určeného na export tak, aby mohlo byť vyvážané do sveta z litovských prístavov. Minsk si pritom nekladie žiadne predbežné podmienky, oznámil dnes v New Yorku podľa agentúry DPA generálny tajomník OSN António Guterres po stretnutí s námestníkom bieloruského ministra zahraničia Juryjom Ambrazevičom.

23:05 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že na svoje územie zakazuje vstup 200 popredným Kanaďanom. Ide o priamu reakciu na sankcie, ktoré na Moskvu uvalila Ottawa, informuje tlačová agentúra Reuters. 

22:18 Premiéri trojice pobaltských krajín (Litvy, Lotyšska a Estónska) na piatkovom stretnutí v Rige potvrdili zámer zvýšiť v nasledujúcich rokoch výdavky na obranu na tri percentá hrubého domáceho produktu. Podľa ruskojazyčnej verzie stanice BBC o tom novinárov informoval lotyšský premiér Krišjánis Kariňš.

21:38 Britský premiér Rishi Sunak v rozhovore s prezidentom Volodymyrom Zelenským uviedol, že sa Británia chystá v najbližších týždňoch odovzdať Ukrajine ďalšie protivzdušné zbrane a rakety krátkeho doletu, vyplýva z piatkového vyhlásenia britskej vlády. "Premiér vzdal hold úspechu ukrajinských ozbrojených síl, ktoré tento týždeň zachytili desiatky potenciálne ničivých rakiet," uvádza sa vo vyhlásení.

20:55 Zo Spojených štátov bude musieť 1. januára 2023 pre vízové obmedzenia odísť 30 zamestnancov ruskej ambasády. Oznámil to v piatok ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov, píše agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruských médií. 

20:28 Obyvatelia Ukrajiny sa musia pripraviť, že stabilizačné odstávky prúdu potrvajú celú zimu, upozornil v piatok podľa agentúry Unian premiér krajiny Denys Šmyhal. Kvôli rozsiahlym škodám, ktoré ukrajinskému energetickému systému spôsobili ruské nálety, sa riadené odstávky prúdu stali pre Ukrajincov bežnou záležitosťou.

20:03 Rusko by mohlo zredukovať svoju produkciu ropy ako odpoveď na "stupídny" cenový strop zo strany západných štátov. Povedal to v piatok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zároveň zopakoval, že Rusko nebude predávať ropu štátom, ktoré tento strop budú uplatňovať. Informuje agentúra Reuters. 

19:40 Pri Bachmute sa bojuje o každý meter. Ukrajinskej armáde sa nedarí odrážať údery ruských síl v takej miere, ako by si jej velenie predstavovalo. Ale ani jedna strana nezaznamenala výrazný posun, popísala reportérka ČT Barbora Maxová.

19:0Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov v piatok uviedol, že ďalších tridsať zamestnancov ambasády bude musieť 1. januára opustiť krajinu kvôli vízovým obmedzeniam, uviedla agentúra Reuters.

18:38 Americký prezident Joe Biden schválil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 275 miliónov dolárov. Jej cieľom bude aj posilnenie protivzdušnej obrany.

18:10 Rusko sa snaží získať od Iránu ďalšie zbrane, vrátane stoviek balistických rakiet, a na oplátku ponúka Teheránu bezprecedentnú vojenskú a technickú podporu, uviedla v piatok britská veľvyslankyňa v OSN Barbara Woodwardová.

17:20 Britská veľvyslankyňa v OSN Barbara Woodwardová vyhlásil, že šírenie iránskych zbraní predstavuje významnú hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo. Británia sa obáva, že Rusko chce Iránu poskytnúť pokročilejšie vojenské komponenty, ktoré mu umožnia posilniť zbrojné kapacity.

16:55 Vojna na Ukrajine sa môže vymknúť kontrole a prerásť do rozsiahleho konfliktu medzi Ruskom a NATO, ktorý zasiahne celý kontinent. V rozhovore poskytnutom nórskej televíznej stanici NRK to povedal šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho Aliancia denne usilovne pracuje na tom, aby sa takémuto vývoju vyhla.

16:35 Estónsko, Holandsko a Nórsko venujú Ukrajine poľnú nemocnicu, aby zlepšili zdravotnícke schopnosti ozbrojených síl. Podľa ukrajinského ministerstva obrany poľnej nemocnici poskytne estónska armáda, zatiaľ čo Nórsko a Holandsko projekt podporia finančne.

16:04 Diplomati Ruska a Spojených štátov v piatok v tureckom Istanbule rokovali o viacerých technických otázkach, ktoré sa týkajú vzťahu oboch krajín. Potvrdili to námestník ruského ministra zahraničných vecí a americké veľvyslanectvo v Ankare, informovala agentúra Reuters. 

15:47 Predstaviteľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorú tento rok ocenili Nobelovou cenou za mier, tvrdí, že ruský prezident Putin musí čeliť medzinárodnému tribunálu. Oleksandra Matvijčuková sa takto vyjadrila na piatkovej tlačovej konferencii v Osle, píše agentúra AP. 

15:29 Ruský prezident Vladimír Putin dnes pohrozil tvrdou odplatou, ak by nejaký štát zaútočil na Rusko jadrovými zbraňami. Na rokovaní euroázijskej ekonomickej rady povedal, že by v takom prípade bol útočník zmazaný z povrchu zeme. Putin už tento týždeň povedal, že hrozba jadrového konfliktu narastá, hoci žiadna krajina zámer podniknúť útok proti Rusku s použitím jadrových prostriedkov nedeklarovala ao možnosti použitia jadrových zbraní hovorí v poslednej dobe v súvislosti s vojnou na Ukrajine predovšetkým práve Moskva.

14:53 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj označil verdikt súdu, ktorý politika Iľju Jašina odsúdil na osem a pol roka väzenia, za "ďalší hanebný a nezákonný putinovský rozsudok". Samotný Jašin po svojom odsúdení vyjadril nádej, že politické zmeny v Rusku už nie sú ďaleko. 

14:21 Na ruskom trhu zostalo ku koncu tohto roka 14 automobilových značiek, zatiaľ čo ešte na začiatku roka ich bolo 60. Napísal to v piatok internetový denník Gazeta.ru, ktorý sa odvoláva na údaje združenia predajcov automobilov ROAD. Zostali tri ruské značky, a síce Lada, GAZ a UAZ, ostatné sú čínske.

14:00 Detský fond OSN (UNICEF) venuje ministerstvu vnútra takmer 15 miliónov eur na podporu ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny pred vojnou, oznámila hovorkyňa ministerstva Klára Dlubalová. Peniaze chce rezort využiť napríklad na posilnenie integračných a informačných centier.

13:39 Britský umelec známy ako Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň. Na svojom kanáli na platforme Telegram o tom v piatok informoval primátor mesta Olexandr Markušyn.

13:19 Ruského opozičného politika Iľju Jašina uznal v piatok súd v Moskve za vinného zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde a odsúdil ho na osem rokov a šesť mesiacov väzenia, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). 

13:11 Na fronte v Luhanskej a Doneckej oblasti pokračujú boje medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny však ani jedna strana nedosiahla presvedčivý pokrok.

13:10 Súd v Moskve zistil vinným ruského opozičníka Iľju Jašina, obžalovaného zo šírenia klamlivých informácií o ruskej armáde počas jej pôsobenia na Ukrajine, napísala agentúra RIA Novosti. Prokuratúra požaduje deväťročný trest väzenia, výšku trestu oznámi súd neskôr.

13:04 Telesné pozostatky zambijského študenta, ktorý si odpykával väzenský trest v Rusku a následne zahynul v boji na Ukrajine, budú v nedeľu repatriované späť do vlasti. V piatok to oznámilo zambijské ministerstvo zahraničných vecí. Zambijský rezort diplomacie informoval, že 23-ročný Zambijčan Lemekhani Nathan Nyirenda zahynul 22. septembra 2022 na jednom z ukrajinských bojísk. 

12:37 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok povedal, že Ukrajina sa nachádza v stave "humanitárnej núdze". 

12:07 Počas uplynulého dňa ruské jednotky 68-krát zasiahli Chersonskú oblasť mínometmi, delostrelectvom, tankami a MLRS, uviedol zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Zamerali sa na obytné štvrte, súkromné domy, bytové domy a ďalšie budovy v Chersone. Pri ostreľovaní bolo zranených osem civilistov.

12:02 Turecký prezident Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že v nedeľu bude hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a že bude hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby posilnil dohodu o dodávkach obilia z čiernomorskej oblasti podporovanú OSN. Erdogan vystúpil s prejavom na konferencii v Istanbule, ku ktorej Zelenskyj prehovoril aj prostredníctvom videospojenia.

11:59 Ukrajinské a ruské sily bojujú v Doneckej oblasti, najviac stretov sa odohráva v meste Bachmut. "Miestami sme boli od seba vzdialení len 100 metrov," uviedol jeden ukrajinský vojak pre The Guardian o niekoľkodňových bojoch v dedine pri Bachmute. "My sme boli na jednom nízkom kopci a oni na druhom. Niekedy sme dokonca počuli ich smiech."

11:53 Ruská generálna prokuratúra konštatovala, že vyvesenie ukrajinskej vlajky alebo použitie jej farieb — modrej a žltej — "samo osebe nepredstavuje trestný čin". Zároveň zdôraznila, že "kvalifikácia konania konkrétnej osoby závisí od súhrnu okolností prípadu", uviedla v piatok na svojom webe stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). 

11:35 Výmena dvoch prominentných väzňov medzi Moskvou a Washingtonom by sa nemala považovať za krok na ceste k zlepšeniu rusko-amerických vzťahov, uviedol v piatok podľa ruských agentúr Kremeľ. Spojené štáty a Rusko vo štvrtok po mesiacoch vyjednávania vymenili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.

10:55 Rusko zrejme dostalo z Iránu novú várku dronov, ktorými opäť útočí na ciele na území Ukrajiny. Uviedlo to v piatok podľa spravodajskej televízie Sky News britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o vývoji situácie na Ukrajine, ktorá sa zakladá na informáciách tajných služieb. Britský rezort pripomenul, že ruská armáda nasadila drony iránskej výroby do bojov tento týždeň prvýkrát po trojtýždňovej prestávke.  

10:47 Nemocnica v meste Cherson na juhu Ukrajiny sa v piatok ráno stala terčom ruského ostreľovania. V príspevku na sociálnej sieti Telegram to oznámil gubernátor a šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. 

10:42 Bratislavská rafinéria Slovnaft by mohla napriek embargu EÚ vyvážať produkty vyrobené z ruskej ropy na Ukrajinu aj po 5. februári budúceho roka. Na piatkovej tlačovej konferencii po návrate z Ukrajiny to povedal minister hospodárstva Karel Hirman. O výnimke na takýto vývoz sa podľa ministra aktuálne rokuje v Bruseli.

9:48 Rusi dodávajú na okupované územia Luhanskej oblasti lieky výhradne pre svoju armádu. "Na okupované územia dodávajú lieky výhradne pre potreby ozbrojencov a pokračujú v nútenej pasportizácii. Obyvatelia okupovaných území sú pobúrení núteným prepúšťaním z nemocníc a odmietaním ich prijatia do nemocníc," uviedla Luhanská oblastná vojenská správa na Telegrame.

9:13 Luxusná jachta ruského oligarchu, ktorá bola zaistená na základe sankcií EÚ, v lete záhadne zmizla z prístavu na talianskom ostrove Sardínia. Informoval o tom britský denník The Guardian a britská stanica BBC. Majiteľom 22-metrovej jachty Aldabra je Dmitrij Mazepin, miliardár, majiteľ spoločnosti na výrobu minerálnych hnojív a otec bývalého jazdca formuly 1 Nikitu Mazepina. Dmitrij Mazepin je predsedom predstavenstva spoločnosti Uralchem (v ruštine Uralchim). 

8:29 Bezpečnostná služba Ukrajina (SBU) ukončila sériu razií v cirkevných objektoch v diecézach ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá bola donedávna súčasťou moskovského patriarchátu, no od jari sa vyhlásila za nezávislú od Moskvy. Informovala o tom britská stanica BBC. 

8:27 Rusko umiestnilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny niekoľko salvových raketometov. V noci na piatok o tom informovali ukrajinskí predstavitelia, píše The Guardian.

7:55 Počet tankerov čakajúcich v Čiernom mori na prejazd istanbulským Bosporským prielivom na ceste do Stredozemného mora sa v piatok ráno zvýšil o jeden na 20, uviedla lodná agentúra Tribeca. Príčinou sú prísnejšie pravidlá pre tranzit, ktoré schválilo Turecko v súvislosti so zákazom dovozu ruskej ropy do Európskej únie a stanovením maximálnej nákupnej ceny tejto suroviny.

7:38 Pri ruskom ostreľovaní Doneckej oblasti v uplynulom dni zomrelo päť civilistov a dvaja boli zranení, uviedol šéf oblastnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko na Telegrame. "Dňa 8. decembra 2022 Rusi v Doneckej oblasti zabili päť civilistov: Troch v Bachmute, jedného v Torecku a jedného v Netailovom. Ďalší dvaja ľudia boli zranení," napísal Kyrylenko.

6:52 Podľa agentúry AP oznámia Spojené štáty ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 275 miliónov dolárov. Zahŕňať má veľké množstvo munície a špičkových systémov, ktoré môžu byť použité na detekciu a zneškodňovanie bezpilotných lietadiel, oznámili agentúre americkí predstavitelia, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity.

6:37 Bez ohľadu na to, že Ukrajina je vo vojne s Ruskom, snaží sa vedenie Charkova vytvoriť vianočnú atmosféru. Ozdobený strom tento rok stojí na bezpečnom mieste v podzemnom vestibule jednej zo staníc metra tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta.

6:34 Kremeľ sa pravdepodobne nevzdal svojich maximalistických cieľov na Ukrajine, napísal Inštitút pre štúdium vojny. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov prvýkrát priznal, že súčasným územným cieľom Moskvy je plne obsadiť štyri čiastočne okupované ukrajinské oblasti. Keď odpovedal na otázku novinárov ohľadom pôvodných vojnových cieľov Kremľa, uviedol, že jedným z ich hlavných cieľov na Ukrajine je "ochrana obyvateľov juhovýchodnej Ukrajiny a Donbasu".

6:33 Podľa námestníka ukrajinského ministra energetiky Farida Safarova a zástupcu vedúceho misie na francúzskom veľvyslanectve Benjamina Roehriga vyslalo Francúzsko na pomoc Ukrajine sto generátorov, aby prečkali zimu.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok