Americká snemovňa schválila návrh obranného rozpočtu v rekordnej výške

ta3 ČTK
8.12.2022 20:42

Americká snemovňa reprezentantov vo štvrtok väčšinou 350 ku 80 hlasom schválila návrh obranného rozpočtu na budúci rok v rekordnej výške 858 miliárd dolárov (približne 813 miliárd eur), čo je o 45 miliárd viac, ako navrhoval prezident Joe Biden.

Americkí republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov.
TASR/AP

Rozpočet počíta s rozšírením bezpečnostnej spolupráce s Taiwanom a ďalšou pomocou pre Ukrajinu. O návrhu zákona bude ďalej hlasovať Senát. Návrh rozpočtu vyhradzuje 11,5 miliardy dolárov na nové investície do takzvanej iniciatívy tichomorského odstrašenia a desať miliárd dolárov na rozvoj bezpečnostnej spolupráce s Taiwanom v nasledujúcich piatich rokoch. Kongresoví vyjednávači sa dohodli, že na obranu vyhradia viac peňazí, než koľko pôvodne navrhoval Biden, aby vyvážili infláciu a mohli v budúcnosti vydať viac prostriedkov na podporu Ukrajiny brániacej sa od februára tohto roku ruskej agresii. Návrh rozpočtu tiež počíta s navýšením platov amerických vojakov o 4,6 percenta.

Zákon označovaný skratkou NDAA určuje výšku obranného rozpočtu Spojených štátov a vymedzuje oblasti, do ktorých bude americká obrana predovšetkým investovať. Avšak aby mohol Pentagon použiť financie z federálnej kasy na konkrétny projekt, musí Kongres schváliť osobitný zákon, ktorý vláde toto právo udelí. Okrem finančného rámca vojenských operácií sa NDAA dotýka aj obrannej politiky USA či personálnych záležitostí Pentagonu.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok