Povedali ste, že vládu nepovalíte, vyhlásil premiér. Heger kritizuje poslancov SaS

ta3/TASR
8.12.2022 16:39

Keď strana SaS po lete odchádzala z koalície, sľubovala, že nikdy túto vládu nepovalí. Vyhlásil to premiér Eduard Heger počas vystúpenia v pléne Národnej rady SR k návrhu na odvolanie jeho vlády, ktoré iniciovala SaS.

Povedali ste, že vládu nepovalíte, vyhlásil premiér. Heger kritizuje poslancov SaS
TASR - Martin Baumann

Žiada ich, aby sa vrátili "z kratšej cesty späť", pretože ich hlasy rozhodnú. Pripomenul rok 2011, keď vtedajšia opozícia čakala pád vlády a predčasné voľby. Ide podľa neho o zápas o demokraciu.

"Keď ste odchádzali z našej vlády, hoci sme vás žiadali neodísť, odchádzali ste s tým, že budete konštruktívna opozícia, a taktiež ste povedali, že nikdy našu vládu nepovalíte. Preto ma veľmi prekvapilo, keď ste minulý týždeň nielenže povedali, že budete hlasovať za nejaký pád vlády, ale že ste ho iniciovali," prihovoril sa poslancom SaS Heger.

Pripomenul, že aj po ich odchode ostala koalícia verná častiam SaS z programového vyhlásenia vlády. Deklaruje, že žiadne dohody s opozíciou neexistujú. Dodal, že ich voliči držia tejto vláde palce. "Chcú, aby sme naďalej bok po boku spolu stavali Slovensko na nohy," povedal. "Nechcem sa zmieriť s tým, že vláda má skončiť preto, že demokratická strana sa spojila s tými, proti ktorým sme spolu bojovali," poznamenal premiér.

Heger tvrdí, že lídri Smeru-SD a Hlasu-SD Robert Fico a Peter Pellegrini čakajú na pád vlády rovnako, ako v roku 2011, keď boli taktiež v opozícii a došlo k pádu vlády Ivety Radičovej. "Čakajú na pád našej vlády, aby sa mohli vrátiť k moci tak, ako čakali vtedy. Ale dnes čakajú ešte o to netrpezlivejšie, pretože čakajú na to, či budú môcť umlčať spravodlivosť," vyhlásil Heger s tým, že hlasovanie o páde vlády v roku 2011 im umožnilo vrátiť sa k moci. Vyhlásil, že demokrati takto odovzdali moc, čoho následkom bolo, že demokratický volič následne nešiel voliť.

Upozornil na kauzy vlády, ktorá prišla po predčasných voľbách v roku 2012. Premiér poslancom za SaS tiež pripomenul, že sa spoločne vo vláde pustili do očisty spoločnosti, dali orgánom činným v trestnom konaní slobodu a bojovali s krízami. Pripomenul reformy, ktoré spoločne so SaS pripravovali. V súvislosti s kritikou obchádzania riadneho legislatívneho procesu Heger reagoval, že z vyše 100 návrhov prijatých v skrátenom legislatívnom konaní bolo 83 schválených počas pandémie, približne päť schválili v súvislosti s Ukrajinou a zvyšné boli energetické.

Šéf SaS Richard Sulík reagoval, že premiér nekoná, keď konať má. Pripomenul, že pád vlády Smer-SD k moci nevráti, ale predčasné voľby môžu, preto ponúkajú aj iné scenáre. Branislav Gröhling (SaS) povedal, že štát sa pod Hegerovými rukami rozpadá. Jana Bittó Cigániková (SaS) pripomenula, že prosili Hegera, aby si urobil v OĽANO poriadky, aby vedeli fungovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok