Zamestnávatelia vyjadrujú hlboké sklamanie z rozmrazenia mzdových príplatkov

ta3/TASR
8.12.2022 16:33

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia priemyselných zväzov a dopravy, Klub 500 a Združenie miest a obcí Slovenska v spoločnom vyhlásení vyjadrili hlboké sklamanie z prístupu poslancov Národnej rady SR, ktorí pred prosperitou Slovenska uprednostňujú lacný populizmus a zbieranie volebných hlasov.

zamestnanci firma pracovníci 1140px (TASR/Radovan Stoklasa)
TASR/Radovan Stoklasa

Ako ďalej spoločne uviedli zamestnávatelia v reakcii na parlamentom schválené príplatky k mzde, zvýšenie nákladov firiem prostredníctvom novely Zákonníka práce (ZP) bez akéhokoľvek rozumného odôvodnenia a diskusie považujú za vrcholne nezodpovedný hazard s celou ekonomikou a budúcnosťou Slovenska.

Podčiarkli, že na nedostatky novely ZP, ktorá opätovne rozmrazuje mzdové príplatky za prácu počas noci, víkendov či sviatkov, upozorňovali už od septembra 2022. Poslanecká novela podľa nich hrubo porušila sociálny dialóg, v rámci ktorého sa tento rok zamestnávatelia a odbory historicky prvýkrát dohodli na výške minimálnej mzdy i ponechaní príplatkov na úrovni roku 2021.

"Na rokovaniach sme navrhovali, že pokiaľ má byť cieľom poslaneckého návrhu zvýšenie príjmu zamestnancov, príplatky by mali byť v celom rozsahu oslobodené od daní a odvodov na strane zamestnávateľa aj zamestnanca, ako je to napríklad v Rakúsku a Nemecku. Tým by sa reálne dostalo viac peňazí k ľuďom," zdôraznili zamestnávatelia.

Napriek tomu, že tieto návrhy boli podľa nich na úrovni tripartity i parlamentu prerokované, poslanci na to neprihliadli a prijali verziu novely, z ktorej viac ako ľudia profituje štát. Z každého zvýšeného eura, ktoré v zmysle novely firma pošle svojmu zamestnancovi, sa až 52 % vráti štátu vo forme daní a odvodov. Príplatky sa pritom premietnu do vyšších cien tovarov a služieb, ktoré budú musieť zaplatiť všetci - študentmi počnúc a dôchodcami končiac, hoci práve tieto najzraniteľnejšie skupiny ľudí príplatky ani nedostanú.

Príplatky sa budú musieť podľa zamestnávateľov zároveň premietnuť do zvýšených poplatkov za odpady, zvýšených nákladov na verejnú dopravu, poplatkov za sociálne služby, ale aj zvýšených nákladov na činnosť mestských a obecných polícií.

Prijatá novela môže mať podľa nich na svedomí likvidáciu pracovných miest a skokový nárast nezamestnanosti. Ďalšie zvyšovanie nákladov v čase energetickej a inflačnej krízy totiž spôsobí, že podniky nebudú schopné udržať svojich zamestnancov. Hromadné prepúšťanie sa môže dotknúť tisícov ľudí vo všetkých regiónoch, a to vrátane najohrozenejších nízkopríjmových pracovníkov.

NR SR 7. decembra schválila novelu ZP, ktorú predložili poslanci opozičného Smeru-SD. Príplatky ku mzde sa tak "rozmrazia". Právna norma má nadobudnúť účinnosť 1. júna 2023. Za návrh hlasovalo 110 zo 137 prítomných poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok