Ako sa vzdať? Ukrajinci zriadili horúcu linku, na ktorej môžu Rusi kapitulovať

ta3/dp
9.12.2022 06:00

Ukrajinská vláda uviedla, že linka pre ruských vojakov, ktorí chcú kapitulovať, dostáva až 100 žiadostí o kontakt denne. Projekt s názvom "Chcem žiť" odštartoval už v septembri.

Ako sa vzdať? Ukrajinci zriadili horúcu linku, na ktorej môžu Rusi kapitulovať
Profimedia (ilu)

Hovorom na horúcu linku alebo správou cez aplikácie môžu ruské jednotky vyjednať čo najlepšie podmienky, ako sa vzdať ukrajinským silám. Predstavitelia Kyjeva tvrdia, že ich už kontaktovalo viac ako 3500 príslušníkov ruských ozbrojených síl a členov ich rodín. Odkedy ruský prezident Vladimir Putin zmobilizoval státisíce ruských mužov a od oslobodenia mesta Cherson, došlo k výraznému nárastu takýchto žiadostí. BBC získala nahrávky z niektorých hovorov.

Volajú najmä muži

Ako naznačujú tmavé chodby, ukrajinské ústredie pre liečbu vojnových zajatcov nie je imúnne voči výpadkom elektriny, ktoré sužujú krajinu. V malej kancelárii sa členovia štábu BBC stretli so Svitlanou, ukrajinskou telefonistkou, ktorá sa denne rozpráva s ruskými vojakmi. Môžu sa spojiť buď cez telefón, alebo cez väčšinu aplikácií na odosielanie správ, ako sú Telegram a WhatsApp. Vysvetľuje, že večery sú najrušnejšie, keďže majú vojaci viac voľného času, môžu sa vykradnúť a zavolať si.

"Volajú nám najmä muži," vysvetľuje. "Často je to sčasti zúfalé, pretože úplne nerozumejú tomu, ako tiesňová linka funguje, alebo či ide len o nejakú pascu. Je tu aj zvedavosť, pretože mnohí volajú, aby sa nevzdali, ale aby zistili, ako by to mohli v prípade potreby urobiť. Zakaždým je to iné."

Pravdepodobne ruský vojak sa na linke pýta: "Neviem, čo presne robiť, keď prídu Ukrajinci. Mám si kľaknúť na kolená? Ako sa presne vzdám?" Operátor horúcej linky odpovedá: "Ak sa práve nachádzate na frontovej línii, ihneď nám zavolajte."

Svitlana nesmela štábu povedať, koľkým Rusom pomohla, a ani to, ako proces kapitulácie presne prebieha. Je im len povedané, aby zdieľali svoju polohu predtým, ako dostanú ďalšie pokyny. Niektorí ruskí vojaci sa tiež ozývajú, aby ich vyprovokovali, hovorí. Nemyslí si však, že všetci veria nepodloženým tvrdeniam Kremľa, že Ukrajinu riadia nacisti. "Nemôžeme súdiť celú krajinu," hovorí. "Väčšina z nich sa bojí o svoje životy." 

Svitlana si spomína aj na telefonát jedného muža, ktorý žil na okupovanom Kryme a bol mobilizovaný do boja proti vlastnej rodine a krajine. Zdá sa, že Moskva teraz zablokovala telefónne čísla v rámci Ruska. Hovory z britskej alebo ruskej SIM karty majú chybové hlásenie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok