Putin označil ruských vojakov za hrdinov, Ukrajinci ich podozrievajú zo zločinov

ta3 čtk
8.12.2022 12:33

Ruský prezident Vladimír Putin dnes pri udeľovaní najvyšších štátnych vyznamenaní vyhlásil, že hrdinom je každý ruský vojak bojujúci na Ukrajine, uviedla agentúra Interfax. Naopak ukrajinské úrady podozrievajú ruských vojakov zo spáchania vojnových zločinov počas vojny, ktorá už trvá takmer desať mesiacov, pripomínajú svetové agentúry.

Kto nahradí Putina?
Vladimir Putin

Kyjev opakovane oznamuje nálezy masových hrobov so zavraždenými civilistami na územiach, ktoré oslobodila ukrajinská armáda. Podobné zistenia, aj nálezy improvizovaných mučiarní, šokovali svetovú verejnú mienku už na jar po stiahnutí ruských vojsk od Kyjeva.

Ruské vojská vpadli na Ukrajinu na Putinov rozkaz 24. februára a rozpútali tým najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si už podľa odhadov vyžiadal desiatky tisíc životov a milióny ľudí vyhnal z domovov.

"Každý, kto je na frontovej línii, každý z vás je pre mňa a pre všetkých spoluobčanov hrdina," vyhlásil dnes Putin a ďakoval vyznamenaným za službu vlasti a "vernosť ideálom, ktoré v každom čase zjednocovali Rusko".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok