Ukrajinci odrážajú ruské útoky, hlási Kyjev. Putin ale počíta s dlhou vojnou

ta3 čtk
8.12.2022 08:15

Ukrajinská armáda za uplynulých 24 hodín odrazila ruské útoky u 15 obcí v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe krajiny, uvádza ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku. V správe je opäť spomínaný Bachmut, kde sa v poslednej dobe odohrávajú najtvrdšie boje. Ruský prezident Vladimir Putin podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny chystá svoju krajinu na "dlhú imperialistickú vojnu".

Na front pri meste Svatove, kde v predchádzajúcich dňoch útočili ukrajinské vojská, boli najskôr premiestnené jednotky ruskej 1. gardovej tankovej armády. Táto armáda utrpela ťažké straty pri septembrovom ústupe z Charkovskej oblasti, medzitým ju síce doplnili zmoblizovanými vojakmi, ale aj tak zostáva pod tabuľkovým stavom 25-tisíc mužov, upozornila britská vojenská rozviedka. Ruské sily tiež dokončili výstavu takmer neprerušovanej obrannej línie na 60 kilometroch od Svatovej po ruskú hranicu. Hĺbka tejto obrany a jej odolnosť však zostávajú nejasné. Efektívnosť 1. gardovej tankovej armády a ďalších jednotiek budú značne závisieť od vzájomnej súčinnosti a od podpory z tylu, myslí si Londýn.

ISW vychádza z rozboru Putinovho stredajšieho vystúpenia pred jeho poradcami pre ľudské práva, kedy hovoril o výbojoch cára Petra Veľkého i svojich vlastných. Pripustil, že "špeciálna vojenská operácia", ako Kremeľ nazýva vojnu proti Ukrajine, je "dlhodobý proces" a jeho výsledok by malo byť získanie nových území.

"Putin sa prirovnal k ruskému cárovi Petrovi I., keď poznamenal, že Rusko teraz ovláda Azovské more, o ktoré Peter Veľký tiež bojoval," poznamenávajú experti. "Zmienky o dejinách ruskej ríše otvorene ukazujú terajšie Putinove ciele na Ukrajine ako zjavne imperialistické a stále ešte maximalistické. Putin chystá ruskú verejnosť k dlhej vyčerpávajúcej vojne na Ukrajine, ktorú potrebuje na ovládnutie ďalšieho ukrajinského územia," myslia si.

Analytici ISW tiež poukazujú na prvé nasadenie dronov iránskej výroby proti Ukrajine po trojtýždňovej pauze. Usudzujú, že Rusi najskôr dokázali drony prispôsobiť zimným podmienkam, a tak sa dá predpokladať v najbližšej dobe ich častejšie použitie pri útokoch proti ukrajinskej infraštruktúre. Rusko podľa ISW stále viac využíva iránske výrobky kvôli vyčerpaniu zásob vlastných presných zbraní.

Zelenskyj, ktorého server Politico označil za najvplyvnejšieho človeka v Európe, pri tejto príležitosti vyjadril nádej, že mieru sa podarí dosiahnuť už v budúcom roku. "Verím, že Ukrajinci budú najvplyvnejší aj budúci rok, ale už za mieru," povedal Zelenskyj vo vopred natočenom videu. "Ukrajinská armáda, ktorá nás všetkých chráni na svojich bojiskách, je jednotka," dodal a poďakoval "všetkým našim priateľom v Európe, ktorí nám pomáhajú udržiavať stabilitu" a "pomáhajú miliónom ľudí prežiť túto hroznú dobu".

Ukrajinské sily za uplynulý deň zabili 340 ruských vojakov a zničili dva tanky a dva drony, uviedol ukrajinský generálny štáb. Rusko podľa jeho odhadu od začiatku vojny prišlo o viac ako 93-tisíc vojakov. Tvrdenie strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok