Dekan Burda o kauze rušenia 363-ky: V právnom štáte by politici nemali zasahovať do činnosti prokuratúry

ta3/Anka Žitná
7.12.2022 15:38

Trestné stíhanie protagonistov kauzy Súmrak, Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, považovali viacerí experti na trestné právo od samého začiatku za neodôvodnené. Generálna prokuratúra ho minulý týždeň na základe paragrafu 363 zastavila. Časť politickej scény vyzvala prezidentku, aby podala podnet na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

takt_9.jpg
TA3

"Uznesenie o vznesení obvinenia bolo také zlé, že väčšina odbornej verejnosti to videla od začiatku, iba časť to však povedala aj nahlas," skonštatoval v relácii Tak takto?! dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda v reakcii na zastavenie stíhania Fica a Kaliňáka.

"Niekedy mám dojem, že politici, ktorí volajú po zrušení paragrafu 363 neberú do úvahy na čo bol tento paragraf vytvorený. Akoby povedali, ak chceme niekoho zavrieť, pokojne to robme hoci aj nezákonným konaním. Hlavne že sa dosiahne želaný cieľ. Ale toto bolo možné do roku 1989. Nie dnes. V právnom štáte by sa niečo také udiať nemalo. Všetky štáty majú nejaké možnosti opravných konaní," komentoval zásahy politikov to trestných konaní dekan Burda. Vie si predstaviť, že by sa prezidentka Zuzana Čaputová obrátila na Ústavný súd, aby preskúmal paragraf 363 aj ústavnosť niektorých postupov generálneho prokurátora, považuje to však za zbytočné.

"Právny názor, ktorý povie, že generálna prokuratúra nemá právo zrušiť nezákonný postup, si neviem predstaviť. O čo by sa takýto názor opieral? Máme tu pluralitu názorov, objavuje sa aj v rámci výkladu práva. Nespochybňujem, aby sa prezidentka obrátila na US, ten môže zaujať aj iné stanovisko, ako mám ja. Ak by som s jeho stanoviskom aj nesúhlasil, budem ho rešpektovať. A to isté by som očakával od všetkých aj vo vzťahu ku generálnej prokuratúre. Lebo aj to je orgán, ktorý má zákonom zverené nejaké právomoci a mali by ich všetci rešpektovať. Vrátane politikov," dodal dekan Burda, ktorý si myslí, že pokiaľ bude ústavný súd vychádzať z elementárnej logiky, že v právnom štáte sú nezákonné rozhodnutia nemysliteľné, zvlášť z hľadiska ochrancov zákonnosti, ako je polícia a prokuratúra, potom by nemalo prísť ani k okliešteniu paragrafu 363, ani právomocí generálneho prokurátora.

Viac o politizácii trestných konaní nájdete tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok