Poznáte toto gesto? Signál domáceho násilia vám môže zachrániť život

ta3
7.12.2022 13:20

Polícia zachránila v stredu v Poprade ženu, ktorú muž spolu s jeho rodičmi držali proti vôli v dome. Obeť domáceho násilia mal jej partner dokonca aj znásilniť. Polícia ako odozvu na tento prípad zdieľala na sociálnej sieti osvetu o medzinárodnom geste, ktoré môžu použiť ženy trpiace domácim násilím.

Poznáte toto gesto? Signál domáceho násilia vám môže zachrániť život
Facebook/Polícia Slovenskej republiky

"Dnes sme informovali o otrasnom prípade z Popradu, kde v rodinnom dome nasilu väznili ženu muž aj s jeho rodičmi," uviedol policajný zbor na sociálnej sieti. Žena využila dva signály pre pomoc. Prvým bol svetelný signál S.O.S., po ktorom musela vyjsť z domu. Polícii povedala, že je v poriadku, avšak symbolom zovretého palca im dala najavo, že je v nebezpečenstve. Policati symbolu porozumeli a poškodenej pomohli.

Signál s dlaňou a zovretým palcom je medzinárodným gestom s názvom Signal for help. Používajú ho ženy v prípade, že sú obeťami domáceho násilia a nemôžu o tom otvorene hovoriť. "Stačí zdvihnúť ruku, schovať palec do dlane a potom okolo neho ohnúť ostatné prsty," vysvetlila polícia.

Gesto vytvorila minulý apríl nezisková organizácia Canadian Women's Foundation ako odozvu na nárast domáceho násilia v domácnostiach izolovaných pandemickou situáciou. "Toto gesto nezanechá žiadnu digitálnu stopu, žiadne priame dôkazy, ktoré by mohli agresora vyprovokovať. Možno ho teda bezpečne použiť v online komunikácii, prípadne ho aj ukázať kuriérovi, či susedovi z okna," doplnila polícia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok