Dezertéra s guľometom, ktorý v Rusku zranil niekoľkých policajtov, zadržali

ta3 čtk
7.12.2022 12:16

V Rostovskej oblasti na juhu Ruska zadržali ozbrojeného muža v maskáčoch, ktorý v utorok v meste Novošachtinsk strieľal na policajtov. Podľa medializovaných informácií ide o bývalého väzňa, ktorý vstúpil do polovojenskej Vagnerovej skupiny. Informuje stanica BBC.

ONLINE:
TASR/AP

Spravodajský web Baza na platforme Telegram informoval, že muž zadržaný v Novošachtinsku si vo väzení v meste Ufa v Baškirskej republike odpykával trest za lúpež. Vo väzení bol nedávno naverbovaný k tzv. "vagnerovcom", aby sa zapojil do bojov na Ukrajine. Už na Ukrajine však muž svoje rozhodnutie prehodnotil a 24. novembra dezertoval.

V rámci pátrania po ozbrojenom mužovi úrady v meste Novošachtinsk, ktoré leží neďaleko hraníc s Ukrajinou, uzavreli viacero ciest a obyvateľov mesta vyzvali, aby nevychádzali na ulice. Dočasne boli zatvorené aj škôlky a školy.

BBC dodala, že väzňov do vojny na Ukrajine v ruských väzniciach verboval aj jeden zo zakladateľov Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Nábor dobrovoľníkov v ruských väzniciach sa začal v polovici septembra. Podľa informácií zo začiatku novembra zomrelo vo vojne na Ukrajine už viac ako 500 bývalých väzňov bojujúcich na strane ruskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok