USA by podľa denníka FAZ uvítali dodanie nemeckých tankov Ukrajine

ta3 čtk
7.12.2022 11:00

Spojené štáty by uvítali, keby Nemecko dodalo ukrajinskej armáde tanky Leopard 2. Podľa informácií denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to už v októbri Berlínu povedal bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan. Ukrajina, ktorá od februára vzdoruje ruskej invázii, o Leopardy 2 žiadala. Nemecko sa ale takýto krok zdráha urobiť a opakovane hovorí o nevyhnutnosti spoločného postupu so spojencami.

ONLINE: Nemecko chce dodať Ukrajine protilietadlové systémy. Dve rakety preleteli nad elektrárňou v Záporoží
TASR/DPA

Ukrajina zatiaľ žiadne tanky západnej konštrukcie nedostala, hoci o ne má záujem. Podľa Gustava Gressela z Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) sú práve nemecké Leopardy 2 vhodnou voľbou, pretože tieto tanky používa poľská armáda. Ukrajina by tak hneď za svojimi hranicami mala možnosť nemecké stroje opravovať.

O možnej dodávke Leopardov 2 na Ukrajinu sa v Nemecku dlhodobo diskutuje. Kancelár Olaf Scholz ale opakovane zdôrazňuje, že hoci Nemecko Ukrajine pomáha, neurobí žiadny krok v rozpore s postojom svojich spojencov. Berlín tiež poukazuje na to, že žiadna spojenecká krajina zatiaľ ukrajinským silám tanky západnej konštrukcie neposkytla.

Poradca amerického prezidenta Sullivan však podľa zdrojov FAZ v októbri povedal zahraničnopolitickému poradcovi nemeckého kancelára Jensi Plötnerovi, že Spojené štáty by odovzdanie Leopardov 2 na Ukrajinu uvítali. Uviedol ale, že USA nebudú Berlín k takémuto kroku nútiť, pretože k rozhodnutiu musí dospieť samo Nemecko.

Nemecké Leopardy 2 zatiaľ získajú napríklad Česko a Slovensko, ktorým ich Berlín daruje výmenou za to, že Ukrajine poskytli svoje tanky a obrnené vozidlá. Nemecko tento postup nazýva reťazovou výmenou. Nemecko okrem iného odovzdalo ukrajinským ozbrojeným silám 30 samohybných protilietadlových kanónov Gepard a ďalších sedem im chce ešte dodať. Gepardy sú založené na podvozku tanku Leopard 1.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok