Čaputovej v USA udelili Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej

ta3 tasr
7.12.2022 09:55

Demokracia je len taká silná, aká silná je naša každodenná angažovanosť v nej – trpí, keď ju nebránime. V noci na stredu to prostredníctvom videoodkazu uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri prevzatí Ceny za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktorú jej udelil americký Národný demokratický inštitút (NDI). Informujeme podľa príspevku NDI na sociálnej sieti.

dghg
TASR/Jaroslav Novák

Slovenskej prezidentke ocenenie venovala filipínska novinárka a laureátka Nobelovej ceny za mier Maria Ressaová. Čaputová sa na podujatí vo Washingtone nemohla zúčastniť osobne. Cenu za ňu preto prevzal veľvyslanec SR v USA Radovan Javorčík.

Čaputová dostala Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej za jej neochvejný záväzok zotrvať pri ochrane demokracie na Slovensku, v Európe a na celom svete, napísal NDI na Twitteri. Cenu za demokraciu si vo Washingtone v utorok večer miestneho času prevzali aj moldavská prezidentka Maia Sanduová a litovská premiérka Ingrida Šimonyté. Ocenený bol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa prítomným prihovoril prostredníctvom videoodkazu.

Výročný galavečer amerického Národného demokratického inštitútu sa uskutočnil v National Portrait Gallery vo Washingtone. Cena za demokraciu nesie od tohto roka meno bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok