Ukrajina odrazila útoky na Donbase, Rusko podľa analytikov chystá druhú mobilizáciu

ta3 čtk
7.12.2022 09:10

Ukrajinské sily odrazili ruské útoky u desiatich obcí v Donbase, vrátane Bachmutu a Avdijivky, tvrdí ukrajinský generálny štáb. V rannej správe z bojiska tiež potvrdil, že Rusko po niekoľkých týždňoch znovu zaútočilo dronmi iránskej výroby na Ukrajinu. Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Kremeľ – hoci to oficiálne poprel – chystá druhú vlnu mobilizácie. Vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje dnes 287. dňom. Tvrdenie znepriatelených strán nemožno bezodkladne overiť z nezávislých zdrojov.

drfgew
TASR/AP

Ukrajinské velenie uvádza , Že počas uplynulých 24 hodín ukrajinskí vojaci zostrelili 14 dronov typu Šáhed-136 iránskej výroby, ktoré priamo útočia na cieľ. Velenie už nespresnilo, na aké ciele tieto drony útočili, ani či niektoré ciele zasiahli, poznamenala britská stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Pripomenula, že na sociálnych sieťach sa v noci na dnešok objavili zábery, zachytávajúce typický zvuk motorov iránskych bezpilotných lietadiel. Ráno potom gubernátor Dnepropetrovskej oblasti informoval o zostrelení ôsmich dronov. Bezpilotné lietadlá, ktoré ruská armáda naposledy použila pri náletoch zo 17. novembra, tiež útočili v ďalších regiónoch.

ISW informuje o postupe ukrajinských síl v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny aj o podľa neho nie príliš významných územných ziskov Ruska pri Bachmute, kde sa teraz odohrávajú najtvrdšie boje. Rusi zatiaľ nedokázali toto mesto obkľúčiť.

Ukrajinská armáda podľa amerických analytikov útočí aj pri meste Svatove v Luhanskej oblasti v Donbase; tento dôležitý dopravný uzol sa zdá byť jedným z hlavných cieľov ukrajinskej protiofenzívy po oslobodení Charkovskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany nepriamo priznalo, že Ukrajinci oslobodili dedinu Kyslivka, vzdialenú 25 kilometrov severovýchodne od Svätovej, keď tvrdilo, že zasiahlo ukrajinské veliteľstvo v tejto dedine.

ISW pripomína, že Kremeľ priamo poprel zvesti o začatí druhej vlny mobilizácie v snahe upokojiť rastúcu nespokojnosť v spoločnosti. Analytici však upozorňujú na známky svedčiace o tom, že sa Rusko k druhej vlne mobilizácie chystá. Ale ani tá, ani všeobecná mobilizácia a oficiálne vyhlásenie vojny podľa analytikov vzhľadom na nedostatočnú výcvikovú kapacitu v krátkodobom horizonte ruskej armáde nepomôže vyriešiť nedostatok síl na vojnu na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok