ONLINE: Polovicu Rusov povolaných do vojenskej služby v septembri nasadili na Ukrajine, oznámil Putin

TA3 TASR ČTK ČT24
7.12.2022 06:54

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že jeho krajina bude brániť svoje záujmy všetkými dostupnými prostriedkami. Oznámil tiež, že polovicu Rusov povolaných do vojenskej služby v septembri nasadili na Ukrajine. Udalosti s vami sledujeme online.

Kremeľ zavŕšil anexiu
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:28 Rusko sa bude snažiť získať v Iráne ďalšie bezpilotné prostriedky a rakety. Myslia si to diplomati, s ktorými hovorila agentúra AP. Podľa analytikov totiž Rusko vyčerpáva zásoby dronov, ktoré mu Teherán dodal v letných mesiacoch. Tieto zbrane ruská armáda využíva napríklad na útoky na civilnú a energetickú infraštruktúru na Ukrajine.

22:35 Ministri obrany trinástich krajín spolupracujúcich v rámci Európskej intervenčnej iniciatívy (EI2) sa v stredu v Osle zhodli na potrebe dlhodobej podpory Ukrajiny. Podporili aj Švédsko a Fínsko v ich smerovaní do NATO, vyplýva zo spoločného vyhlásenia.

22:04 Stále nie je vylúčené, že v Kyjeve túto zimu nastane "apokalyptický scenár", kedy sa jeho obyvatelia budú musieť kvôli dlhodobému výpadku prúdu evakuovať, povedal v stredu starosta mesta Vitalij Kličko v rozhovore s agentúrou Reuters.

21:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v stredu Rusko zo spáchania tzv. ekocídy, a to pre skazu, akú invázia napáchala vo voľnej prírode na Ukrajine. 

21:07 Veľkú kultúru Ruska nemožno zrušiť bez ohľadu na to, do akých vojen sa jeho lídri pustia. V stredu to povedal taliansky prezident Sergio Mattarella pred premiérou opery "Boris Godunov" v milánskej La Scale a vyslúžil si za to potlesk v stoji. 

20:31 Americkí zákonodarcovia sa dohodli na prijatí zákona o národnej obrane (NDAA) na rok 2023, ktorý schvaľuje dodatočnú bezpečnostnú pomoc Ukrajine vo výške 800 miliónov dolárov, čo je o 500 miliónov dolárov viac, než žiadal americký prezident Joe Biden na začiatku tohto roka, uviedla agentúra Reuters.

19:58 Bývalému ruskému novinárovi Ivanovi Safronovovi zamietol v stredu ruský súd odvolanie voči 22-ročnému trestu vo väzení, ktorý si odpykáva za údajnú vlastizradu. 

19:22 Európska komisia v stredu predložila návrh deviateho balíka sankcií voči Rusku v reakcii na vojnu, ktorú Kremeľ vedie na Ukrajine. Je zameraný proti ruským ozbrojeným silám, ďalším bankám a desiatkam ruských predstaviteľov. 

19:05 Lotyšsko bude aj naďalej podporovať ruských novinárov žijúcich v exile v krajinách EÚ a NATO. Ako oznámil v stredu premiér Krišjanis Karinš, musia však dodržiavať lotyšské zákony. 

18:38 Rusko by použilo jadrové zbrane len ako reakciu na nepriateľský útok, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Nukleárne zbrane podľa neho slúžia na ochranu Ruska a jeho spojencov i ako odstrašujúci prostriedok. 

18:06 Vojna na Ukrajine pripomína pápežovi Františkovi jednu fázu holokaustu - operáciu Reinhard. Týmto názvom nacisti označovali svoje plány na vyhladenie Židov a Rómov na území Poľska počas druhej svetovej vojny, napísala agentúra DPA. Pápež tiež vyzval na modlitby za "mučenícky ľud" Ukrajiny.

17:39 Ukrajinský súd za napomáhanie nepriateľovi poslal na 12 rokov do väzenia ukrajinského kňaza z Luhanskej oblasti na východe krajiny. Rusom poskytoval informácie o vybavení a pozícii ukrajinských jednotiek, ktoré sa bránia ruskému útoku.

17:16 Poľskí nacionalisti snívajú o zabratí západnej Ukrajiny a jediným garantom ukrajinskej celistvosti a suverenity môže byť Rusko, vyhlásil podľa agentúry TASS na rokovaní ruskej rady pre ľudské práva ruský prezident Vladimir Putin.  

16:57 Pri ruskom ostreľovaní mesta Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zomrelo osem ľudí, oznámil na sociálnej sieti Telegram zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Pod paľbou sa podľa neho ocitla tržnica, autobusová stanica, čerpacie stanice aj obytné domy. Ďalších päť ľudí utrpelo zranenie, podotkol.

16:29 Británia si u švédskeho výrobcu Saab objednala tisíce nových protitankových striel NLAW v hodnote 229 miliónov libier. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany. Spojené kráľovstvo venovalo značnú časť svojich zbraní tohto typu už skôr Ukrajine.

16:02 Česká republika poskytne finančnú pomoc Ukrajine a Afganistanu v celkovej výške takmer 71 miliónov českých korún (približne tri milióny eur). V stredu to na návrh ministra zahraničných vecí Jana Lipavského schválila vláda.

15:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stal osobnosťou tohto roka podľa časopisu Time. Magazín pri ocenení symbolicky spomenul aj nezlomného ducha Ukrajiny. 

15:14 Ukrajina v stredu uviedla, že jej veľvyslanectvá dostali viac ako 30 podozrivých alebo výhražných zásielok, pričom ako odosielateľ bolo označené obchodné zastúpenie spoločnosti Tesla v Nemecku. 

14:57 Súd v Moskve odložil na piatok vynesenie verdiktu nad opozičníkom Iljom Jašinom. Budovu súdu, v ktorej si mal Jašin dnes dopoludnia verdikt vypočuť, úrady evakuovali kvôli anonymnému oznámeniu o bombe. Informovala o tom agentúra TASS. Niekdajší komunálny politik Jašin je obžalovaný zo šírenia klamlivých informácií o ruskej armáde. Ruská prokuratúra pre neho žiada deväťročný trest odňatia slobody.

14:29 Británia v budúcom roku zdvojnásobí dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov. V stredu to oznámil premiér Rishi Sunak, ktorý sa na tom dohodol s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Predseda britskej vlády uviedol, že plán zníži ceny britským domácnostiam a pomôže ukončiť závislosť Európy na energiách z Ruska. Informuje o tom stanica BBC. Británia podľa dohody v budúcom roku dovezie z USA deväť až desať miliárd metrov kubických LNG.

13:57 Rusko sa bude počas zimy snažiť o zmrazenie vojny na Ukrajine, aby tak mohlo skonsolidovať sily k jarným útokom. V stredu to vyhlásil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Informuje agentúra AFP. 

13:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil zranených vojakov zotavujúcich sa v jednej z kyjevských nemocníc. Samotný Zelenskyj zverejnil v utorok pred polnocou na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom napísal, že zraneným vojakom tam odovzdal štátne vyznamenania za ich odvahu a nezlomnosť v boji s nepriateľom. 

13:41 Ukrajinské bezpečnostné zložky v stredu podnikli ďalšiu sériu razií v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna plne podriaďovala moskovskému patriarchátu. Ako spresnila britská stanica BBC, príslušníci tajnej služby SBU vykonali razie v 13 cirkevných objektoch v Čerkaskej, Volynskej a Chersonskej oblasti.

13:17 Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vyzval v stredu západných spojencov Kyjeva na bojkot ruskej kultúry formou pozastavenia uvádzania predstavení s hudbou Pjotra Iľjiča Čajkovského a ďalších ruských skladateľov až do konca vojny na Ukrajine. Informuje denník The Guardian. 

13:12 Ruské veľvyslanectvo v Berlíne odmietlo akékoľvek väzby na krajne pravicovú teroristickú skupinu v Nemecku, ktorej 25 členov zadržala v stredu polícia počas celoštátnych razií. Dôvodom boli obvinenia, že plánovali zvrhnúť vládu. Informuje agentúra AFP. 

12:50 Poľsko sa pripravuje na rozmiestnenie nemeckého systému protivzdušnej obrany Patriot na svojom území po tom, čo Berlín odmietol poslať tento systém na Ukrajinu, napísala v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka. Nemecko ponúklo Poľsku svoje batérie Patriot po tom, čo sa na východe krajiny zrútila zablúdená raketa a zabila dvoch ľudí.

12:11 Kremeľ neplánuje spustiť druhé kolo mobilizácie ruských záložníkov do bojov na Ukrajine a dodáva, že verejnosť by mala ignorovať "provokačné správy" šíriace sa v súvislosti s mobilizačnou činnosťou. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje stanica Sky News.

12:07 Na Nikolaja Volyka, námestníka šéfa proruskej okupačnej správy mesta Melitopol ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny, sa v utorok pokúsili spáchať atentát. Informovala o tom v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že Volyk tento pokus o útok prežil.

11:41 Rusi počas uplynulého dňa masívne ostreľovali Chersonskú oblasť vrátane správneho centra Chersonu, jeden človek zomrel, uvádzajú tamojšie úrady.

11:30 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba stanovil dve podmienky, za akých by bol Kyjev ochotný viesť mierové rozhovory s Moskvou: Rusko by sa muselo vzdať svojich vojnových plánov a stiahnuť svoje sily z územia Ukrajiny. Informuje stanica Sky News. 

10:58 Najmenej 16 mŕtvych si dnes vyžiadala zrážka nákladného vozidla, prevážajúceho ruských vojakov, a mikrobusu pri meste Šachtarsk, ktoré leží zhruba 50 kilometrov východne od Donecka v Ruskom okupovanej časti Donbasu na východe Ukrajiny. 

10:25 Rusko v poslednej dobe začalo budovať ďalšie obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou, uviedlo v stredajšej správe o vývoji ruskej ofenzívy britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na tajné služby. 

10:02 Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) informuje o postupe ukrajinských síl v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny aj o podľa neho nie príliš významných územných ziskov Ruska pri Bachmute, kde sa teraz odohrávajú najtvrdšie boje. Rusi zatiaľ nedokázali toto mesto obkľúčiť.

9:34 Vysielanie ruského exilového televízneho kanála Dožď bude zastavené nielen v Lotyšsku, ale aj v susednej Litve. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala litovská komisia pre rozhlas a televíziu. 

9:13 Ukrajinské sily odrazili ruské útoky u desiatich obcí v Donbase, vrátane Bachmutu a Avdijivky, tvrdí ukrajinský generálny štáb. V rannom zvodcovi z bojiska tiež potvrdil, že Rusko po niekoľkých týždňoch znovu zaútočilo drony iránskej výroby na Ukrajinu. Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Kremeľ – hoci to oficiálne poprel – chystá druhú vlnu mobilizácie. Vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje dnes 287. dňom. Tvrdenie znepriatelených strán nemožno bezodkladne overiť z nezávislých zdrojov.

8:37 Ukrajinská armáda za posledných 24 hodín zostrelila 14 útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid-136. Podľa britskej stanice BBC o tom v stredu informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. 

8:18 Bielorusko uskutoční počas stredy a štvrtka presuny vojenského vybavenia a príslušníkov bezpečnostných síl. Má ísť o súčasť previerky reakcie bieloruských ozbrojených zložiek na prípadnú teroristickú hrozbu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bieloruské štátne médiá. 

8:13 Ukrajinské velenie uvádza, že počas uplynulých 24 hodín ukrajinskí vojaci zostrelili 14 dronov typu Šáhed-136 iránskej výroby, ktoré priamo útočia na cieľ. Velenie už nespresnilo, na aké ciele tieto drony útočili, ani či niektoré ciele zasiahli, poznamenala britská stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

7:51 Ukrajinské sily odrazili ruské útoky u desiatich obcí v Donbase, tvrdí vo svojich zvodcov ukrajinský armádny generálny štáb.

7:29 Ruská armáda zabila na ukrajinskom Donbase 21 ruských dezertérov, uviedol v utorok vo svojom pravidelnom večernom hlásení ukrajinský generálny štáb. Medzi dezertérmi podľa štábu bolo trinásť trestancov naverbovaných do bojov z väzníc.

6:53 Spojené štáty nebránia Ukrajine vo vývoji jej vlastných zbraní dlhého doletu, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Ministerstvo zahraničia predtým oznámilo, že USA nepodporujú Ukrajinu v tom, aby útočila mimo svojich hraníc.

6:48 V meste Engels v ruskej Saratovskej oblasti, kde v pondelok podľa Moskvy zaútočil ukrajinský dron, sa v utorok večer rozozneli protivzdušné sirény. Podľa agentúry TASS o tom informovali miestne úrady. "Siréna sa ozvala vo vojenskom priestore. Občianskej infraštruktúre nič nehrozí," povedal TASS Jevgenij Špolskij, zástupca šéfa engelského okresu.

6:30 Spojené štáty v utorok uviedli, že "nenabádajú" Ukrajinu k útokom na Rusko. Vyplýva to z vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí po útokoch dronov na letecké základne v ruskom vnútrozemí. Predpokladá sa, že ich podnikol Kyjev, informuje agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok