Procházka pred Radou KDH hrozí odchodom z hnutia

TASR, SITA
25.1.2013 11:48

Poslanec Radoslav Procházka nežiada od Rady KDH bianko šek, ani podporu pre všetky svoje návrhy, avšak potrebuje v vidieť dopyt po reálnej zmene. KDH tvrdí, že jeho program neodmieta.

Procházka pred Radou KDH hrozí odchodom z hnutia
SITA

Procházka: Môže to byť môj posledný pokus

"Nie je to môj prvý pokus o zmenu, ale môže byť posledný. Večné odkladanie zásadných postojov na neskôr totiž podľa mňa nezodpovedá situácii, v akej sa hnutie nachádza," upozornil Procházka. Zároveň dodal, že ako zmysluplné bude vnímať svoje ďalšie úsilie o zmenu iba v prípade, ak Rada bude schopná povedať, že Alfu víta, považuje ju za základné programové východisko a žiada od vedenia vytvorenie podmienok na jej ďalší rozvoj.

Líder KDH Ján Figeľ pred časom na margo Alfy povedal, že ju považuje za jeden z príspevkov pri tvorbe základného programu hnutia. "Obsahuje veci prijateľné aj veci, ktoré sú mimo dnešného rámca politiky hnutia. A potom tam niektoré veci chýbajú," uviedol.

Procházka predstavil programovú platformu Alfa 20. októbra na rokovaní Rady KDH. Rokovať o nej však bude až sobotňajšie zasadnutie Rady. "Pred niekoľkými mesiacmi som oznámil, že ako odpoveď na politickú defenzívu nielen KDH chcem ponúknuť vlastnú programovú predstavu toho, o čo by sa mal na Slovensku usilovať pravý stred," uvádza Procházka v úvode svojej publikácie, ktorej ústredným mottom je heslo Silná spoločnosť, jednoduchý štát.

V nej navrhuje do programu KDH zahrnúť úplné zrušenie odvodov a financovanie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb z daní, prechod z poistného systému dôchodkového zabezpečenia na dávkový systém s možnosťou dobrovoľného pripoistenia, ústavný zákaz deficitného hospodárenia v cykle volebného obdobia a ústavne obmedzený počet daní.

Navrhuje tiež hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú Slovenskej republike, právo zákonodarnej iniciatívy pre skupinu 100.000 občanov a zmenu následnej kontroly ústavnosti na priebežnú.

"Mojou ambíciou je v prvej fáze presvedčiť pre tento program KDH a získať v ňom mandát na jeho presadzovanie v spolupráci s ostatnými, ideovo príbuznými politickými stranami," uvádza Procházka, ktorý by neskôr chcel dosiahnuť na svojom programe čo najširšiu spoločenskú dohodu. Zároveň upozorňuje, že jeho cieľom je na jednej strane "spolupráca namiesto sólojazdy", ale na druhej strane chce presadzovať "generačnú obnovu slovenskej politiky".

KDH: Jeho príspevok k programu neodmietame

Procházka podľa podpredsedu Pavla Abrhana vie, že strana pripravuje dlhodobý program, pričom privítala aj jeho príspevok do tohto programu. Ako povedal, časový harmonogram prijímania programu KDH meniť nebude a preto nepredpokladá, že by sme ho uzatvárali na tejto rade.

„Program by mal byť hotový v lete a na jeseň na okresných snemoch budú o ňom delegáti diskutovať. To však neznamená, že Procházkov návrh odmietame, budeme sa ním zaoberať, pričom privítame každý návrh,“ zdôraznil.

Do najbližších parlamentných volieb, ktoré majú byť v roku 2016, sa podľa Abrhana nebude môcť nič z programu realizovať, teda netreba ho schváliť v januári alebo vo februári. „Ak sa politické pomery nezmenia, tak sa môže program presadzovať len v spolupráci so Smerom-SD. Do volieb nie je možné žiadne zmeny presadiť a najmä nie zásadné, o ktorých hovorí Procházka,“ konštatoval Abrhan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok