Blazsczak je sklamaný, že Nemecko nedodá Ukrajine systémy Patriot, plánuje rokovať o ich umiestnení v Poľsku

ta3 čtk
6.12.2022 20:56

Poľský minister obrany Mariusz Blazsczak ľutuje, že Nemecko nedodá Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot. Poľsko bude teraz rokovať s Nemeckom o ich rozmiestnení na svojom území, uviedol Blaszczak na Twitteri. To bol pôvodný plán Berlína.

Patriot
TASR/AP

Nemecko ponúklo Varšave systémy Patriot po tom, čo na východe Poľska v novembri dopadla zablúdená raketa, ktorú zrejme vypálila ukrajinská protivzdušná obrana. Dvaja ľudia vtedy zomreli.

Blaszczak najprv nemeckú ponuku prijal, ale potom vyhlásil, že pre Nemecko by bolo lepšie dodávať systémy Patriot Ukrajine, ktorá čelí ruským útokom na svoju energetickú infraštruktúru. To však nemecká strana nechcela. Berlín uviedol, že tieto systémy sú neoddeliteľnou súčasťou protivzdušnej obrany NATO a môžu byť použité iba na území aliancie.

Blasczak v utorok po rokovaní s nemeckým ministerstvom obrany na Twitteri uviedol, že je "sklamaný rozhodnutím odmietnuť Ukrajine podporu"."Nasadenie Patriotov na západnej Ukrajine by zvýšilo bezpečnosť Ukrajincov a Poliakov," povedal. Dodal, že teraz bude rokovať s nemeckou stranou o rozmiestnení systémov Patriot v Poľsku.

Agentúra AP poznamenala, že odmietnutie ponuky zo strany Poľska po jej pôvodnom prijatí neprispelo k dobrým susedským vzťahom s Nemeckom.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok