Šipoš: Rozpočet je masívny. Ide o masívne zadlženie, každé tretie euro si vláda musí požičať, oponoval Viskupič

ta3/Dominik Pálka
6.12.2022 21:02

Parlament sa blíži k rozhodujúcim bitkám o štátny rozpočet a dôveru vláde. Rozhodnúť môže aj jediný hlas. Ako sú rozložené sily a aké podmienky si kladú jednotliví hráči? Kto bude súťažiť s Mikulášom v rozdávaní balíčkov na budúci rok?

tema_dna_53.jpg
TA3

Top témami týchto dní sú budúcoročný rozpočet a predčasné voľby. A o tom, že to nebude jednoduché, svedčí atmosféra v parlamente. Niektorí poslanci otvorene hovoria o tom, za akých podmienok budú ochotní hlasovať za jednotlivé návrhy. Napríklad Tarabovci dajú zelenú rozpočtu len v prípade, ak bude vláda súhlasiť s predčasnými voľbami.

Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš v relácii Téma dňa povedal, že je spokojný, že sa ho podarilo presadiť. 

Pomáhame ľuďom, povedal Šipoš

Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa dočasne na tri mesiace zníži na 10 %, a to nielen na lanovky či vleky, ale aj na reštauračné a stravovacie služby. "Naša vláda pomáha ľuďom a sektorom, ktoré sú najviac zaťažované," povedal. Šipoš potvrdil, že uvažujú aj nad tým, že sa znížená sadzba DPH pre vybrané sektory predĺži aj na celý rok. 

Taraba víta zvýšený prídavok

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Taraba (Život-NS) podotkol, že slovenské rodiny dostanú "obrovskú finančnú pomoc". "Situácia v domácnostiach nie je jednoduchá. Posun z krúžkovného do daňovej úľavy a do rodinného prídavku je naozaj dobrý a ja som ho aj podporil," dodal. 

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) si myslí, že je potrebné pomáhať rodinám. "Lenže vždy je nejaká zdravá miera, aby bola pomoc tam, kde je potrebná. Samosprávy prídu o výrazné zdroje, to je bohužiaľ horšia správa, pretože budú musieť zvýšiť miestne poplatky," dodal. "Dnešný Mikuláš nezobral len obciam, ale zoberie aj ľuďom, ktorí nemajú deti alebo tým, ktorí majú už staršie deti," vysvetlil Viskupič. 

Šipoš oponoval, že mestám a obciam za posledné roky stúpli príjmy. "Štát mal nižší príjem a dlh mu narastal. Samosprávam nejdú príjmy dole. My len znižujeme dane ľuďom, samosprávy sa môžu uskromniť," dodal. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok