Drony, ktoré zasiahli letisko v Rusku, leteli z Ukrajiny, píše denník The New York Times

TA3 ČTK
6.12.2022 19:27

Drony, ktoré v pondelok zasiahli dve ruské armádne letiská v Saratovskej a Riazanskej oblasti, leteli z Ukrajiny, oznámil denníku The New York Times (NYT) nemenovaný vysokopostavený ukrajinský činiteľ. Ukrajina prešla k útokom na ciele v hĺbke Ruska, vo vzdialenosti okolo 500 kilometrov od svojho územia, a mení tak geografiu vojny, podotkol denník.

Drony, ktoré zasiahli letisko v Rusku, leteli z Ukrajiny, píše denník The New York Times
TASR/AP

V utorok na to pravdepodobne použila upravené drony Tupolev Tu-141 sovietskej výroby, uvádza zhodne niekoľko médií vrátane agentúry AFP alebo ruských zdrojov. Tieto bezpilotné lietadlá sú schopné prejsť vzdialenosť až okolo 1000 kilometrov.

V pondelok ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dva ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na letecké základne v Saratovskej a Riazanskej oblasti, pričom zomreli traja ruskí vojaci a vznikli materiálne škody. Podľa informácií zo sociálnych sietí drony poškodili dva bombardéry Tu-95 na základni Engels pri Saratove a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letisku Ďagilevo pri meste Riazaň. Kyjev sa k útokom oficiálne neprihlásil, ukrajinskí predstavitelia ale v komentároch naznačovali, že za nimi stojí Ukrajina.

Najmenej jeden z pondelkových útokov podľa informácií NYT koordinovala ukrajinská špeciálna jednotka blízko zasiahnutého cieľa. Ako sa na ruské územie dostala, ale nie je jasné. "To, že Ukrajina dokáže vykonať útoky v hĺbke Ruska, nie je dôležité len z armádneho hľadiska. Je to tiež signál, že ak Rusko bude vo vojne pokračovať, bude ho to niečo stáť a že Rusko je rovnako ako Ukrajina zraniteľné voči dronom a strelám s dlhým doletom," povedal NYT k pondelňajším útokom Max Bergmann, bývalý americký diplomat, ktorý pôsobí v Centre pre strategické a medzinárodné štúdiá vo Washingtone.

Západní spojenci odmietli Kyjevu dodávať zbrane s dlhým dosahom, aby sa vyvarovali hlbšieho vtiahnutia do vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajinský výrobca zbraní Ukroboronprom ale v októbri uviedol, že zakončuje vývoj dronov s doletom asi 1000 kilometrov a s bojovou hlavicou vážiacou 75 kilogramov. V nedeľu potom podnik podľa NYT povedal, že dokončil testovanie zbrane.

Kyjev však na pondelkové útoky zrejme využil sovietske drony Tupolev Tu-141, známe tiež pod názvom Striž, ktoré pôvodne slúžili na výzvedné účely, zhodli sa západní experti oslovení agentúrou AFP. Tiež napríklad podľa ruského denníka Kommersant išlo práve o tieto zariadenia. "Nejde o sofistikovanú technológiu," povedal AFP Jean-Christophe Noël, ktorý pôsobí vo Francúzskom ústave medzinárodných vzťahov (IFRI). "Ukrajincom sa k nej ale podarilo pridať výbušnú nálož a navádzanie pomocou GPS," dodal Noël.

Drony Tu-141 dokážu zostať vo vzduchu len obmedzenú dobu a musia letieť priamo k zamýšľanému cieľu. Kvôli svojej zastaranej technológii sú tiež ľahkým cieľom pre modernú protivzdušnú obranu, a môžu tak byť ľahko zostrelené, napísala agentúra AP. Skutočnosť, že sa v pondelok Ukrajine podarilo letisko v Rusku zasiahnuť, vyčítal ruskému armádnemu veleniu napríklad ruský provojnový komentátor na platforme Telegram s prezývkou Milinfolive. Ruské ministerstvo obrany ale teraz tvrdí, že ruská protivzdušná obrana drony zostrelila a že obete a škody spôsobili ich úlomky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok