Výborná ruština mladej Merkelovej rozzúrila komunistov

TASR
25.1.2013 07:12

Nemecká kancelárka Angela Merkelová doviedla svojich kresťanských demokratov k víťazstvu v dvoch parlamentných voľbách, získala doktorát z chémie a ako tínedžerka vyhrala súťaž v ruskom jazyku. Práve táto posledná skutočnosť kedysi vyvolala nevôľu v radoch komunistických pohlavárov.

Výborná ruština mladej Merkelovej rozzúrila komunistov
SITA

Kancelárkina bývalá učiteľka ruštiny Erika Bennová v rozhovore pre najnovšie číslo časopisu Cicero uviedla, že víťazstvom 14-ročnej Merkelovej na jazykovej súťaži neboli celkom nadšení komunistickí pohlavári, ktorí by na jej mieste radšej videli študenta pochádzajúceho z rodiny užšie spätej so stranou a jej ideológiou.

Merkelová je totiž dcérou protestantského kňaza a komunistický režim chcel víťaza pochádzajúceho z robotníckej triedy. To spôsobilo, že Merkelová, vtedy ešte Kasnerová, svojimi víťazstvami v niekoľkých takýchto súťažiach v roku 1969, ktoré sa konali na školskej a neskôr na národnej úrovni, vyvolala rozhorčenie medzi vernými stúpencami Zjednotenej socialistickej strany Nemecka (SED), povedala Bennová.

Slovami "ja nemôžem za to, že je taká dobrá" sa Bennová podľa vlastných slov bránila pred nahnevaným školským inšpektorom, ktorý ju vtedy údajne dohnal až k slzám.
Teraz 58-ročná Merkelová vyrastala vo východonemeckom meste Templin, kam sa jej rodina v roku 1954 presťahovala zo západonemeckého Hamburgu, aby jej otec mohol zaujať post v miestnom protestantskom kostole.

Merkelová, civilným povolaním chemička, začala svoju politickú kariéru ako členka konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) po páde Berlínskeho múru v roku 1989 a následnom zjednotení Nemecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok