ONLINE: Zelenskyj bol na fronte, navštívil aj zranených vojakov v Charkovskej oblasti

ta3 TASR ČTK ČT24
6.12.2022 06:35

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Doneckú oblasť, pričom sa zastavil aj v meste Sloviansk ležiacom neďaleko Bachmutu, ktorý sa už niekoľko mesiacov pokúšajú dobyť ruské sily. Udalosti sme s vami sledovali online.

Ak prežijeme túto zimu, vojnu vyhráme, povedal Zelenskyj
Ukrainian Presidential Press Office via AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:41 Rusko v utorok neskoro večer podniklo ďalšiu vlnu náletov na rad ukrajinských regiónov, informuje agentúra Unian. V Dnipre a Záporoží bola počuť séria výbuchov, miestami zasahuje protivzdušná obrana. Podľa prvých informácií použili ruské sily po dlhšej pauze na útoky proti Ukrajine drony Šáhid-136 iránskej výroby.

21:44 Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová počas utorkovej návštevy ukrajinských miest Buča a Irpiň prisľúbila posilnenie spolupráce s Kyjevom. Informoval denník The Guardian.

20:57 Poľský minister obrany Mariusz Blazsczak ľutuje, že Nemecko nedodá Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot. Poľsko bude teraz rokovať s Nemeckom o ich rozmiestnení na svojom území, uviedol Blaszczak na Twitteri. To bol pôvodný plán Berlína. Nemecko ponúklo Varšave systémy Patriot po tom, čo na východe Poľska v novembri dopadla zablúdená raketa, ktorú zrejme vypálila ukrajinská protivzdušná obrana. Dvaja ľudia vtedy zomreli.

20:29 Ukrajinské devízové rezervy dosiahli k začiatku decembra takmer 28 miliárd USD, pričom mierne prekonali objem rezerv pred začiatkom vojny. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje ukrajinskej centrálnej banky.Ako v utorok informovala Národná banka Ukrajiny, k 1. decembru dosiahli devízové rezervy štátu hodnotu 27,95 miliardy USD (26,58 miliardy eur). Na porovnanie, v deň ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára predstavoval objem devízových rezerv krajiny 27,42 miliardy USD. Banka zároveň dodala, že za mesiac november sa devízové rezervy zvýšili o 10,7 %. 

19:49 Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva vyzvalo v utorok nemocnice, aby zvážili odloženie operácií, ktoré nie sú životne dôležité, až kým sa energetická situácia nestabilizuje. Informujeme podľa agentúry Reuters. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že nemocnice poskytujú núdzovú starostlivosť, ale plánované zákroky majú byť pozastavené. Má sa tak aspoň čiastočne odbremeniť tamojšie zdravotníctvo v očakávaní prípadných ďalších výpadkov elektriny.Operovať sa znovu začne, "keď sa situácia v dodávkach elektriny stabilizuje". Ministerstvo zároveň dodalo, že úroveň naliehavosti plánovaného zákroku majú posudzovať výlučne lekári.

19:46 Moskva zvažuje, že ako odpoveď na dohodu skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 o zavedení cenového stropu na ruskú ropu stanovuje minimálnu cenu pre predaj svojej ropy v zahraničí. Informovala o tom dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Moskva podľa zdrojov zvažuje stanovenie "cenovej podlahy", teda fixnej minimálnej ceny za jeden barel, alebo maximálnej zľavy oproti cenám na svetovom trhu.

19:41 Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva podľa agentúry Reuters požiadalo regionálnych predstaviteľov, aby zvážili pozastavenie plánovaných chirurgických operácií, ktoré nie sú neodkladné. A to kým sa nestabilizuje energetická situácia v krajine. Tento krok má znížiť záťaž ukrajinských nemocníc v súvislosti s možnými budúcimi výpadkami v dodávkach elektriny.

19:35 Moskovský súd v utorok rozhodol o zatknutí dvoch ukrajinských ministeriek v neprítomnosti pre narušenie územnej celistvosti Ruska. Informovala agentúra AFP.

19:27 Drony, ktoré v pondelok zasiahli dve ruské armádne letiská v Saratovskej a Riazanskej oblasti, leteli z Ukrajiny, oznámil denníku The New York Times (NYT) nemenovaný vysokopostavený ukrajinský činiteľ. Ukrajina prešla k útokom na ciele v hĺbke Ruska, vo vzdialenosti okolo 500 kilometrov od svojho územia, a mení tak geografiu vojny, podotkol denník.

19:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny zranených vojakov, aby si spolu uctili ukrajinský deň ozbrojených síl pripadajúci na tento deň. Informuje o tom spravodajská stanica CNN. 

18:48 Kníhkupectvá v Rusku odstraňujú z predajní diela s tematikou LGBT. Ruský prezident Vladimir Putin v uplynulých dňoch podpísal zákon, ktorý výrazne obmedzuje aktivity v prospech LGBT ľudí v krajine.

17:54 EÚ počas summitu s krajinami západného Balkánu potvrdila perspektívu členstva v Európskej únii pre celý región. Povedal to v utorok po skončení summitu v Tirane český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. 

16:54 Opoziční predstavitelia piatich ruských regionálnych zastupiteľstiev vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby vydal dekrét, ktorý formálne ukončí čiastočnú mobilizáciu. Tú šéf Kremľa vyhlásil v septembri, aby posilnil invázne ruské vojská na Ukrajine.

16:44 Opoziční predstavitelia piatich ruských regionálnych zastupiteľstiev vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby vydal dekrét, ktorý formálne ukončí čiastočnú mobilizáciu. Tú šéf Kremľa vyhlásil v septembri, aby posilnil invázne ruské vojská na Ukrajine. Regionálni politici tvrdia, že bez príslušného prezidentského výnosu vzniká v krajine právna neistota, je možné povolávať ďalších Rusov do armády a veliteľom to umožňuje odoprieť svojim podriadeným prepustenie zo služby, napísala v utorok agentúra Reuters.

16:13 Čierna Hora daruje Ukrajine 11 percent zo svojho vojenského rozpočtu. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica CNN podľa pondelňajšieho oznámenia kancelárie premiéra Dritana Abazoviča. 

16:12 Ukrajina pokračuje v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) a úmyselne tým vytvára hrozbu možnej jadrovej katastrofy, uviedol v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Informoval denník The Guardian.

15:18 Ruskom dosadený starosta východoukrajinského mesta Doneck Alexej Kulemzin v utorok uviedol, že pri ostreľovaní mesta ukrajinskými jednotkami zomrelo najmenej šesť miestnych civilistov. Informovala agentúra AFP.

15:13 Ruskom dosadený starosta východoukrajinského mesta Doneck Alexej Kulemzin v utorok uviedol, že pri ostreľovaní mesta ukrajinskými jednotkami zomrelo najmenej šesť miestnych civilistov. Informovala agentúra AFP. 

15:11 Na ukrajinské veľvyslanectvá v zahraničí prišli v utorok ďalšie "krvavé balíky". Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že ide o ambasády v Rumunsku a Dánsku. Informovala stanica Sky News.

14:44 Štátom vlastnená ruská banka VTB v utorok oznámila, že jej infraštruktúru zasiahol počítačový útok, ktorý označila za najmasívnejší v celej histórii banky. Predstavitelia VTB tvrdia, že útok bol podniknutý zo zahraničia. 

14:35 Ruskí opoziční politici apelujú na prezidenta Vladimira Putina, aby vydal výnos, ktorým by sa oficiálne ukončila tzv. čiastočná mobilizácia. Vyhlásená bola 21. septembra a v rámci nej boli do bojov na Ukrajine povolané tisíce záložníkov. 

14:23 Ruské úrady pátrajú po mužovi s guľometom, ktorý dezertoval z armády a na úteku zranil niekoľkých policajtov. Informovala o tom stanica Sky News.

14:06 Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že z "Kyjevom ovládaných území" sa vrátilo 60 ruských vojakov. Ako informovala americká spravodajská televízia CNN, navrátení vojaci sa budú liečiť a rehabilitovať v zariadeniach ruského ministerstva obrany. 

13:51 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov podľa agentúry Reuters v televíznom vysielaní povedal, že Rusko má ešte dosť presných rakiet na niekoľko veľkých úderov. Až potom podľa neho Moskve tieto rakety dôjdu.

13:17 Vyšetrovatelia Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB) požiadali o zatknutie dvoch ukrajinských političiek. Ide o vicepremiérku Irynu Vereščukovú a prvú námestníčku rezortu zahraničných vecí v Kyjeve Emine Džaparovovú. 

12:44 Približne polovica ukrajinskej Kyjevskej oblasti zostane počas nasledujúcich dní bez elektriny. Oznámil to tamojší gubernátor Olexij Kuleba po pondelkových ruských raketových útokoch na energetické zariadenia Ukrajiny. 

12:20 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok reagoval na pondelkový komentár amerického ministra zahraničia Antony Blinkena o tom, že na Ukrajine treba dosiahnuť "spravodlivý a pevný" mier. "S týmto sa dá súhlasiť. Ale pokiaľ ide o vyhliadku na akúkoľvek formu vyjednávania, tak v tejto chvíli žiadnu nevidíme," povedal podľa Reuters Peskov novinárom.

11:43 Do dediny Stepne na predmestí Záporožia v noci na utorok podľa portálu Ukrajinska pravda dopadla ruská raketa a poškodila obytné budovy aj kritickú infraštruktúru. Web to uviedol s odkazom na šéfa oblastnej vojenskej správy Oleksandra Starucha.

11:16 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo zabitých 443 detí a viac ako 853 ich bolo zranených. Podľa britskej stanice BBC to uviedla ukrajinská generálna prokuratúra v tlačovej správe o bilancii 286. dňa vojny rozpútanej Ruskom.

10:51 Doma chodia v bundách a teplých nohaviciach. Obyvatelia viacerých miest a obcí na juhu Ruskej federácie sa sťažujú na výpadky teplej vody a kúrenia. Problémy vznikli v dôsledku častých havárií na potrubiach a nedostatku zamestnancov verejných služieb, ktorých mobilizovali do armády, aby bojovali na Ukrajine.

10:29 Ruská okupačná správa v anektovaných častiach ukrajinskej Chersonskej oblasti vyzvala miestnych obyvateľov, aby si bezodkladne previedli svoje úspory v hrivnách na ruské ruble. Od 1. januára sa tam už totiž nebudú vykonávať platobné transakcie v ukrajinskej mene. 

10:02 Exilový ruský televízny kanál Dožď prišiel v Lotyšsku o vysielaciu licenciu za sériu porušení pravidiel vrátane zobrazenia polostrova Krym anektovaného od Ukrajiny ako súčasti Ruska. Rozhodnutie o tom prijala lotyšská mediálna rada, oznámili v utorok britská stanica BBC a agentúra AFP.

9:38 Rusi pri pondelňajších raketových a delostreleckých útokoch podľa portálu Ukrajinska pravda zasiahli okrem iného aj mužský kláštor v pohraničnej Sumskej oblasti. Poškodili pri tom nielen budovy, mnísi prišli aj o chovaný dobytok, ktorý podľahol zraneniam spôsobeným šrapnelmi.

9:04 Ženy s deťmi v Kyjeve sa pred ruskými útokmi ukrývajú v staniciach metra.

8:47 Rusko "neprestáva s údermi na civilnú infraštruktúru", uviedol v rannom hlásení ukrajinský generálny štáb s odkazom na vzdušné útoky na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru, ktoré Moskva pravidelne podniká od začiatku tohto októbra.

8:22 Ruské pozemné sily s podporou letectva útočia na fronte v smere na Bachmut a Avdijivku, uvádza Kyjev. Podľa ISW má Rusko pri Bachmute územné zisky.

7:54 Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že v severnej časti sporných Kurilských ostrovov rozmiestnilo súčasti mobilného raketového systému na ochranu pobrežia. 

7:38 Na vojenskom letisku neďaleko ruského Kursku horí zásobník ropy. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt na svojom telegramovom profile napísal, že letisko sa stalo terčom ukrajinského dronového útoku. Obete nie sú hlásené, píše agentúra Reuters. 

7:11 V iránskych dronoch, ktoré používa Rusko pri podnikaní útokov na Ukrajine, sa našli súčiastky vyrobené v Kanade, vyplýva zo správy neziskovej organizácie Statewatch. Kanadské úrady už začali v tejto súvislosti vyšetrovanie, oznámil tamojší premiér Justin Trudeau. 

6:55 Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová oznámila, že jej krajina poskytne Ukrajine 15 miliónov kanadských dolárov na vybavenie potrebné na odstraňovanie mín či nevybuchnutej munície. Napísala to agentúra Reuters.

6:34 Približne polovica Kyjevskej oblasti bude po ďalšej vlne ruských útokov na energetickú infraštruktúru nasledujúcich niekoľko dní bez dodávok elektriny, povedal podľa agentúry Reuters regionálny guvernér Oleksij Kuleba.

6:30 Udalostine na Ukrajine sme sledovali ONLINE aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok