Rebeli na východe Konga zaútočili na civilistov. Zomrelo 272 ľudí

ta3 ČTK
5.12.2022 20:40

Bojovníci konžskej povstaleckej skupiny M23 minulý týždeň na východe Konga zabili 272 civilistov, uviedla konžská vláda podľa agentúry Reuters. Pôvodné odhady uvádzali 50 obetí. Rebeli zodpovednosť za útok odmietajú.

Rebeli na východe Konga zaútočili na civilistov. Zomrelo 272 ľudí
twitter.com/KNA_Redaktion

Agentúra AFP cituje ministra priemyslu Juliena Paluka, podľa ktorého zomrelo "približne 300 ľudí". Paluku, ktorý býval guvernérom provincie Severné Kivu, kde sa útok odohral, vystúpil na tlačovej konferencii s hovorcom vlády. Povstalci z M23 s vládnymi vojskami bojujú už niekoľko mesiacov.

Informácie o masakre v Kishishe v Severnom Kivu už vo štvrtok potvrdila organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) a americký diplomat. Neoznámili ale žiadne podrobnosti.

Zástupcovia Konga, Rwandy, Burundi, Angoly a bývalý kenský prezident Uhuru Kenyatta až v októbri po summite v Luande vyhlásili prímerie na východe Konga, kde sa opäť rozhoreli boje medzi konžskou armádou a povstalcami M23. Ozbrojená skupina vznikla v roku 2012 na východe Konga z bývalých členov niekdajšieho tutsijského povstaleckého Národného kongresu na obranu ľudu. 

Od mája vedie najvytrvalejšiu ofenzívu za posledné roky. Podľa expertov OSN ovládala skupina v júli v Kongu takmer trikrát väčšie územie ako tomu bolo v marci. Konžská armáda viní rwandských vojakov, že podnikajú inváziu do Konga v prestrojení. Rwanda opakovane odmietla, že by rebelov podporovala.

Témy: Kongo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok