Klimatickí aktivisti zablokovali dopravu v Berlíne a Mníchove. Prilepili sa k vozovke

ta3 ČTK
5.12.2022 11:14

Klimatickí aktivisti z iniciatívy Letzte Generation (Posledná generácia) v Nemecku po týždennej prestávke obnovili protestné akcie a ráno zablokovali niekoľko vyťažených dopravných ťahov v Berlíne a tiež v Mníchove. Demonštráciu proti neplneniu klimatických cieľov OSN pred berlínskym sídlom spolkového ministerstva životného prostredia usporiadalo aj hnutie Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu).

Klimatickí aktivisti zablokovali dopravu v Berlíne a Mníchove. Prilepili sa k vozovke
Twitter/Letzte Generation

V Berlíne sa ráno k cestám prilepilo asi dvadsať demonštrantov z Letzte Generation, k protestom si vybrali ulicu Invalidenstrasse pri hlavnej železničnej stanici neďaleko vjazdu do dopravne dôležitého tunela pod parkom Tiergarten. Zablokovali aj križovatku ulíc Wilhelmstrasse a Hallesches Ufer, cez ktorú vodiči jazdia k spomínanému tunelu a tiež k mestskej diaľnici A100. Ďalší aktivisti sa prilepili aj na ulici Potsdamer Strasse, ktorá je tiež jednou z dopravných tepien metropoly.

V Mníchove sa demonštranti prilepili k vozovke na námestí Karlsplatz známom ako Stachus, ktoré je vyťaženou dopravnou križovatkou. Polícia na Twitteri uviedla, že doprava na mieste je výrazne obmedzená. Aktivisti tiež zablokovali dopravu na diaľniciach A9 a A99 pri Mníchove.

Iniciatíva Letzte Generation upozorňuje na klimatické problémy nielen blokovaním ciest a diaľnic, ale jej členovia sa tiež lepia v európskych galériách k stenám pri slávnych obrazoch. Skupina, na ktorú sa zniesla mohutná kritika najmä po blokovaní prevádzky berlínskeho letiska, oznámila 25. novembra dočasné prerušenie akcií. Teraz ale oznámila, že protesty obnovuje a že v nich chce pokračovať ešte s väčšou intenzitou. Nemecké médiá poznamenávajú, že skupina zmenila taktiku, pretože svoje akcie vopred oznamuje. Doteraz tak nerobila.

V Berlíne demonštrovalo aj hnutie Extinction Rebellion. Pred sídlom ministerstva životného prostredia sa zišla zhruba desiatka aktivistov, ktorá chcela upozorniť na to, že Nemecko podľa nich neplní klimatické ciele OSN. "Zodpovednosť padá na ministerke životného prostredia Steffi Lemkeovú," vyhlásili demonštranti. Ako upomienka na biodiverzitu sveta stálo pred budovou dievča odeté v šatách z kôry, papradia a brečtanu. Protest sa obišiel bez komplikácií, jediným sporom bolo miesto protestu. Ostraha sa ohradila proti tomu, aby aktivisti transparentom blokovali vstup do budovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok