Tak takto?!: Štát dá 229 miliónov na vakcíny. Rok ich budeme chladiť a potom zaplatíme za ich likvidáciu

ta3/TASR
5.12.2022 11:08

Spory o štátnom rozpočte vrcholia. V najbližších dňoch bude témou číslo jedna, o týždeň v utorok by sa o ňom malo hlasovať v parlamente. Pozrime sa na detaily, ktorým porozumie aj bežný občan bez ekonomického vzdelania.

Moderna booster
TASR/AP (ilu)

Štát si veľmi draho požičiava, aby tieto peniaze potom neefektívne míňal. Vlani sme na úrokoch zaplatili 600 miliónov, tohto roku 1,1 miliardy a na budúci rok je plán 1,3 miliardy. Miliardy bude stáť celoplošná pomoc, rovnako chudobným aj bohatým. Spomínaná vyše miliarda zaplatená na úrokoch je viac ako hodnota celého prorodinného balíčka.

Do sociálnej poisťovne sme po minulé dva roky odvádzali na dôchodky skoro miliardu. Tento rok dostala iba sto miliónov. Vybraté dane prejedáme. Nečerpáme eurofondy, zo 4 a pol miliardy eur plánovaných investícií sme za jedenásť mesiacov preinvestovali iba jednu tretinu.

"Na nákup covid vakcín je na budúci rok naplánovaných 229 miliónov eur. Rok ich budeme chladiť na mínus štyridsať stupňov a potom zaplatíme za ich bezpečnú likvidáciu. Kde je efektivita?!" pýta sa hosť dnešnej relácie Tak takto?!

O rozpočte v číslach sa bude dnes rozprávať Anka Žitná s predsedom parlamentného výboru pre financie a rozpočet Mariánom Viskupičom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok