KĽDR odpálila do mora vyše sto delostreleckých granátov, tvrdí Soul. Zrejme išlo o vojenské cvičenie

ta3 ČTK
5.12.2022 10:44

Severná Kórea v pondelok zo svojho východného a západného pobrežia odpálila do mora zhruba 130 delostreleckých granátov. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu o tom informuje agentúra Reuters. Podľa nej zrejme išlo o vojenské cvičenie.

Dokonči: Kim Čong-un
TASR/AP

Niektoré z granátov dopadli do nárazníkovej zóny neďaleko námornej hranice. Podľa Soulu ide o porušenie medzikórejskej dohody z roku 2018, ktorej cieľom bolo zmierniť napätie na Kórejskom polostrove. Juhokórejská armáda kvôli odpalu poslala KĽDR niekoľko varovaní, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany.

Severná Kórea svoju delostreleckú paľbu podľa agentúry KCNA označila za varovanie kvôli vojenským aktivitám Soulu. Pchjongjang pritom v poslednom čase znásobuje svoje vojenské aktivity, vrátane odpaľovania rakiet a delostreleckých a leteckých cvičení.

Južná Kórea a USA v tomto roku tiež zintenzívnili vojenské cvičenia, čo zdôvodňujú potrebou odstrašiť jadrovo vyzbrojenú KĽDR. Soul s Američanmi podľa Reuters v pondelok vykonáva spoločné strelecké cvičenie v okrese Čchorwon blízko demilitarizovaného pásma. Cvičenie bude pokračovať aj v utorok.

Dohoda z roku 2018 bola najpodstatnejšou dohodou, ktorá vzišla z niekoľkomesačných rokovaní medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a vtedajším juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, píše Reuters. Nedávne cvičenia a ukážky sily v blízkosti prísne stráženej hranice však vyvolávajú pochybnosti ohľadom budúcnosti tohto usporiadania. Soul Severnú Kóreu viní z toho, že delostreleckými cvičeniami dohodu tento rok opakovane porušila.

Severná Kórea tento rok prvýkrát od roku 2017 obnovila skúšky svojich medzikontinentálnych balistických rakiet a podľa Južnej Kórey a Spojených štátov sa pripravuje aj na obnovenie jadrových skúšok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok