ONLINE: Vo väčšine ukrajinských oblastí bol vyhlásený poplach. Rusi odpaľujú strely z bombardérov a lodí

ta3 TASR ČTK ČT24
5.12.2022 06:37

Vo väčšine oblastí Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, píše agentúra RBK-Ukrajina. Podľa sociálnych sietí Rusi odpaľujú strely z bombardérov a lodí. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:58 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:57 Spojené štáty upravili salvové raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu tak, aby nedostrelili na ruské územie a USA sa tak vyhli rozpútaniu širšieho konfliktu s Ruskom. Podľa denníka The Wall Street Journal to oznámilo americké ministerstvo obrany.

23:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že Rusko si pripomenulo výročie Budapeštianskeho memoranda novými raketovými útokmi na ukrajinské územie. Informovala agentúra DPA. 

21:56 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podpísal nový zákon, ktorý rozširuje zákaz usporadúvať verejné zhromaždenie na verejných miestach. Sťažuje sa tým  organizovanie protestov v krajine. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti. 

21:44 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk sa pri návšteve Kyjeva stretol s ochrancami ľudských práv. Kvôli pondelkovým ruským vzdušným útokom sa stretnutie muselo odohrať v podzemnom kryte, napísala agentúra AFP, podľa ktorej je to prvýkrát od začiatku ruskej invázie, čo vysoký komisár OSN navštívil Ukrajinu. Jeho predchodkyňa Michelle Bacheletová sa do východoeurópskej krajiny nevydala.

21:01 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo v pondelok oznámila, že po najnovšej vlne ruských útokov na ukrajinskú energetickú sieť budú zavedené celoštátne núdzové odstávky elektriny, uvádza agentúra AFP.

19:24 Na Ukrajine zomreli dvaja poľskí príslušníci medzinárodnej légie, ktorí bojovali na strane Kyjeva proti ruským silám. Informovala o tom v pondelok stanica Polsat. Po nedávnej smrti piatich Gruzíncov ide o ďalšiu stratu v radoch dobrovoľníkov zo zahraničia, ktorí pôsobia v ukrajinskej armáde.

19:18 Španielska pošta v pondelok zachytila tri ďalšie podozrivé obálky adresované ukrajinskej ambasáde v Madride a konzulátom tejto krajiny v Barcelone a Malage. Boli v nich zvieracie oči, uviedla agentúra Reuters.

19:05 Do východoafrického Džibutska v pondelok doplávala loď s 25-tisíc tonami ukrajinského obilia určeného pre Etiópiu. Kyjev prvýkrát poslal túto zásielku z vlastnej iniciatívy ako pomoc hladujúcim krajinám a náklad nie je súčasťou potravinovej pomoci OSN, informovala agentúra AP s odkazom na ukrajinské veľvyslanectvo v Etiópii.

18:24 Ukrajina sa v pondelok pokúsila vykonať dronový útok na dve armádne letiská v ruskej Riazanskej a Saratovskej oblasti, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Ruská protivzdušná obrana drony zostrelila, na jednom z letísk ale zomreli traja ruskí vojaci a ďalší štyria utrpeli zranenia, oznámilo aj ministerstvo.

17:52 Ukrajinské letectvo v pondelok oznámilo, že zostrelilo viac ako 60 zo zhruba 70 rakiet, ktoré Rusko vypálilo na ukrajinské územie v rámci najnovšieho útoku na energetickú infraštruktúru. Informovala agentúra AP.

17:06 Španielska polícia v pondelok oznámila, že rozbila gang pašerákov marihuany, ktorí túto drogu rozvážali po Európe, pričom predstierali, že ide o zásielky humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

16:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že ukrajinská armáda zostrelila väčšinu ruských rakiet, ktoré Moskva v pondelok vypálila na energetickú infraštruktúru. Informovala agentúra AFP.

16:11 Moldavská polícia našla pri meste Briceni blízko hraníc s Ukrajinou raketu. Štátny portál Prima Sursa o náleze informoval po pondelkovej vlne ruských útokov na Ukrajinu. Moldavské úrady zatiaľ incident podľa agentúry Reuters verejne nekomentovali. Nie je ani jasné, komu strela patrila.

15:45 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok prišiel osobne skontrolovať Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný polostrov Krym s ruskou pevninou. Stavbu v októbri poškodil mohutný výbuch, ktorý Moskva dáva za vinu ukrajinským tajným službám.

14:43 Rusko v pondelok okolo poludnia zaútočilo na Ukrajinu novou vlnou vzdušných útokov. V Záporožskej oblasti v južnej časti krajiny si raketové údery vyžiadali životy najmenej dvoch ľudí a ďalším privodili zranenia, informoval na sociálnej sieti Telegram zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. 

14:18 Zásobovanie Maďarska ropou je možné zabezpečiť iba dovozom ruskej suroviny, povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po pondelňajšej schôdzke s šéfom slovenskej diplomacie Rastislavom Káčerom v Bratislave.

13:52 Ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj v pondelok uviedol, že po nedávnej mobilizácii ruských síl sú vojaci, ktorí momentálne prichádzajú na frontovú líniu, lepšie vycvičení. 

13:18 Personál detskej nemocnice v juhoukrajinskom meste Cherson po začiatku ruskej invázie ukrýval opustené malé deti pred hroziacou deportáciou do Ruska. Miestni lekári uviedli, že tajne vytvárali deťom falošné zdravotné záznamy, ktoré mali dokázať, že sú príliš choré na prevoz do iného zariadenia. 

12:55 Vo väčšine oblastí Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, píše agentúra RBK-Ukrajina. Podľa sociálnych sietí Rusi odpaľujú strely z bombardérov a lodí.

12:24 V EÚ začal platiť zákaz dovozu ruskej ropy po mori, skupina G7 zaviedla cenový strop. Podľa Kremľa to destabilizuje trh, vojnu na Ukrajine to neovplyvní.

11:48 Loď naložená darovanou ukrajinskou pšenicou, smerujúca do Etiópie, zakotvila v prístave v Džibutsku. Ukrajinské veľvyslanectvo v Etiópii potvrdilo, že loď s nákladom dorazila do prístavu Doraleh ležiaceho neďaleko hlavného mesta Džibuti. 

11:20 Pri ukrajinskom ostreľovaní proruskými silami kontrolovaného územia Luhanskej oblasti zahynulo deväť ľudí. S odkazom na predstaviteľov separatistickej a samozvanej Luhanskej ľudovej republiky o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej ozbrojené sily Kyjeva na mesto Alčevsk pálili raketomety americkej výroby HIMARS. 

10:55 Ruské vojenské lietadlá  výrazne obmedzili svoje operácie na Ukrajine, vyplýva z najnovšej analýzy britských tajných služieb.

10:21 Čečenský opozičný blogger Tumso Abdurachmanov, pokladaný za jedného z hlavných kritikov vládcu autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova, bol zavraždený vo švédskom exile.

9:54 Neznáme lietajúce zariadenie dopadlo na dráhu ruského vojenského letiska Engels pri Saratove a údajne poškodilo dva strategické bombardéry. S odkazom na ruské sociálne siete to uviedol spravodajský server Meduza.

9:18 Ukrajinka Olena Strukaljovová bola ruskou okupačnou správou na Ukrajine deportovaná zo svojho rodného Mariupoľu do Ruska. So svojimi skúsenosťami sa podelila v rozhovore pre Rádio Slobodná Európa. 

8:51 Čínske ministerstvo zahraničia v pondelok uviedlo, že Peking bude pokračovať v spolupráci s Ruskom v oblasti energetiky "na základe rešpektu a vzájomného prospechu". Informuje o tom ruská agentúra Ria Novosti.

8:23 Ukrajinci majú poslednú možnosť opustiť okupované územia na juhu krajiny cez Dneper. V pondelok večer tamojšie úrady obnovia zákaz preplávať rieku. Doteraz sa však takmer nikomu nepodarilo na pravý breh dostať. Cestu komplikuje ostreľovanie aj nutnosť využiť vlastnú loď.

7:54 Do platnosti vstúpilo embargo Európskej únie na ropu dovážanú z Ruska v tankeroch. Zároveň sa štáty dvadsaťsedmičky a skupiny G7 dohodli na zastropovaní cien ruskej ropy, mieriacej do ďalších krajín. Kremeľ sľúbil, že bude reagovať, konkrétne kroky zatiaľ nespresnil.

7:36 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin odsúdil "dramatický nárast" sexuálneho násilia zo strany ruských vojakov. Týka sa všetkých pohlaví a vekových skupín, detí aj starých ľudí, povedal Kostin v rozhovore pre denníky nemeckej mediálnej skupiny Funke a francúzske noviny Ouest-France.

7:12 Ruské jednotky v noci na pondelok podnikli raketový útok na energetické zariadenia ukrajinského mesta Záporožie a ostreľovali aj Kryvyj Rih. Informoval o tom vo svojom ruskojazyčnom vydaní server BBC News.

6:58 Ukrajina naďalej zápasí s výpadkami prúdu - podľa ministerstva vnútra je aktuálne bez elektriny zhruba päť stoviek obcí v ôsmich regiónoch. Dôvodom sú ruské útoky na rozvodne alebo elektrárne.

6:36 V bojoch o ukrajinské mesto Bachmut padlo v posledných dňoch päť dobrovoľníkov z Gruzínska, ktorí bojovali v ozbrojených silách Ukrajiny. Podľa ruskojazyčného vydania spravodajského servera BBC to uviedol šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

6:30 Udalosti na Ukrajine sme sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok