ta3 konferencie: Na vysoké ceny energií doplatia firmy a samosprávy v budúcom roku

ta3/Lenka Buchláková
4.12.2022 11:36

So samosprávou, tak ako s malými a strednými podnikmi to na Slovensku v najbližších mesiacoch nevyzerá dobre. Už dlhé obdobie žijú v prostredí zvyšovania nákladov, predovšetkým kvôli drahým energiám. Pomoc od štátu prichádza neskoro a nie je v mnohých prípadoch istá. Štát ju podmieňuje prijatím štátneho rozpočtu. A toho sa firmy a samosprávy obávajú. Zhodli sa na tom na Energetickej konferencii z dielne ta3, ktorá sa uskutočnila 2. decembra v Bratislave.

Televízia ta3 spúšťa novú platformu ta3konferencie
ta3

"Každý, čo i len trochu zorientovaný musí vedieť, že pokles príjmov miest, obcí aj samosprávnych krajov je realita a zvyšovanie daní či poplatkov je síce nepríjemné, ale nevyhnutné. O to dôležitejšie bude rozlišovať medzi tým, čo je nevyhnutou reakciou na podkopávanie ekonomickej stability samospráv a čo už slúži na ústup z plnenia volebného programu. Alebo až teraz zistíme, kto hazardoval s ľuďmi iba preto aby uspel vo voľbách a predával nádej, na ktorú evidentne chýbajú peniaze. Ideme do obdobia dvíhania daní od ktorého závisí aj to, do akej miery nám budú falošne predávané predvolebné sľuby dvíhať tlak. Najhoršie na tom je, že kandidáti, ktorí si uvedomovali sociálno-ekonomickú situáciu boli v kampani striedmy a preto aj počas nej zahnaní do kúta súpermi, ktorí nemali zábrany sľubovať," povedal Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

Aj malé a stredné podniky potrebujú poznať konkrétny a záväzný rámec pomoci a zabezpečenia dodávok energií. Situácia s dodávaním elektrickej energie a plynu pre podniky je totiž podľa Slovenského živnostenského zväzu s ohľadom na cenovú nestabilitu a nepredvídateľnosť ďalšieho vývoja viac než kritická.

"Zväz žiada predovšetkým urýchlene implementovať schému pomoci pre kompenzácie vysokých cien elektrickej energie, teda predstaviť spôsob vykazovania nároku na pomoc a konkrétny postup pri preplácaní nákladov na energie do výšky cenového stropu. Ďalej vytvorenie štátnych úverových programov pre poskytovanie preklenovacích úverov, ktoré budú môcť podniky využívať pri financovaní nákladov prechodu na spotové nákupy elektrickej energie, ale aj odpustenie poplatkov za TPS, TSS a za straty za systémové služby, ako aj poplatku za straty pri distribúcii plynu a podporu malých a stredných podnikov pri prechode na alternatívne spôsoby výroby elektrickej energie a tepla," vymenoval Ján Palenčár, viceprezident Slovenského živnostenského zväzu.

Pomoc pre podniky je otázna  

Štát pritom nepredstavil pomoc pre veľké podniky. Mnohé z nich zastavili výrobu alebo prepúšťali. Priemyselníci sa na konferencii zhodli, že väčšina poklesu dopytu príde z energeticky náročných sektorov a sektorov náročných na plyn, ako sú chemický, oceliarsky, keramický priemysel, výroba iných materiálov a hnojív. Priemyselná výroba už v týchto odvetviach začala výrazne klesať. Pokles produkcie a jeho dominový efekt na ceny, trh práce a spotrebiteľskú dôveru prehĺbi recesiu v rokoch 2022 až 2023 a spomalí následné oživenie. Ceny zemného plynu v roku 2023 mierne klesnú, čo však bude do značnej miery prameniť z obmedzení kapacít v energeticky náročnom priemyselnom sektore, čo zabráni silnému oživeniu ekonomiky pred rokom 2024.

"Energetická kríza nás ako najväčšieho spotrebiteľa zemného plynu na Slovensku mimoriadne zasiahla. Pristúpili sme aj k optimalizácii spotreby našich zariadení a šetreniu, no iba do určitej miery, keďže máme dnes najmodernejšie technológie. Len pre predstavu, staršia technológia mala o 30 percent vyššiu energetickú náročnosť. Keby sme ju stále mali, táto továreň by stála rovnako ako naši konkurenti v Srbsku, Rumunsku, Chorvátsku, Maďarsku. Čo sa týka nákupu energií, nemáme stratégiu, ktorá by sa dala unifikovať a o ktorej by sa dalo povedať, že je jedinou správnou. Nemáme sa čoho chytiť," vyjadril sa Petr Bláha, generálny riaditeľ Duslo. 

Robert Hajšel, europoslanec, člen Výboru ITRE dodal, že túto zimu by malo byť dosť plynu pre celú EÚ, ale otázna je stále cena, ktorú budú musieť zaň zaplatiť domácnosti a podniky. Určite bude podľa jeho slov vyššia ako v uplynulom roku, a preto sme už dávno mali mať pripravený celý rad kompenzačných opatrení.

"O niektorých sa v posledných týždňoch rokuje v Bruseli a iné zasa prijali jednotlivé vlády, či už v Nemecku, Belgicku alebo v susednom Česku. Len v Bruseli viacerí moji známi dostali upovedomenie od belgickej vlády, že im zníži ich faktúry za elektrinu za tento november a december. V prípade dvojgarzonky išlo o bonus v hodnote okolo 120 EUR za elektrinu a 130 EUR za plyn. Aj keď nenadchne, určite poteší. Ale my na Slovensku zatiaľ nepoznáme ani regulované ceny pre domácnosti a podniky ani na prvé mesiace po novom roku. A nepoznáme ani konkrétne opatrenia vlády na zmiernenie dopadov vysokých cien. A to Brusel, ako sa chválila vláda, nám už umožnil istú, pomerne veľkú časť peňazí -okolo jeden a pol miliardy z doteraz nevyužitých eurofondov použiť na kompenzácie vysokých cien. Lenže stále presne nepoznáme mechanizmus, ako sa tieto peniaze dostanú k občanom a podnikom," doplnil Hajšel.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok