ONLINE: Putin navštívi Donbas, keď nadíde správny čas. Ukrajinci sledujú zoskupovanie Rusov v Bielorusku

ta3 TASR ČTK ČT24
3.12.2022 07:07

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi Ruskom anektovaný región Donbas na východe Ukrajiny, keď nadíde správny čas. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Generálporučík a veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Najev vyhlásil, že ukrajinská armáda sleduje hromadenie ruských síl v Bielorusku a pripravuje sa na náležitú reakciu. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 V sobotu ruské jednotky niekoľkokrát zaútočili na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti a vypálili viac ako tridsať striel z ťažkého delostrelectva a raketových systémov s viacnásobným odpaľovaním, uviedol šéf správnej rady oblasti. Podľa predbežných údajov neboli hlásené žiadne obete.

23:22 Americká spravodajská komunita očakáva, že znížené tempo bojov na Ukrajine bude pokračovať aj v nadchádzajúcich mesiacoch, uviedla v sobotu riaditeľka amerických národných spravodajských služieb Avril Hainesová. Podľa nej nie sú žiadne dôkazy o zníženej vôli ukrajinských síl k odporu.

22:22 Ukrajina uvalila sankcie na desať vysokopostavených duchovných spojených s promoskovskou cirkvou, pretože súhlasili so spoluprácou s ruskými okupačnými orgánmi alebo ospravedlňovali inváziu Moskvy, uviedla v sobotu ukrajinská bezpečnostná služba.

22:12 Americký minister obrany Lloyd Austin v sobotu obvinil Rusko z "úmyselnej krutosti" vo vojne na Ukrajine a uviedol, že Moskva zámerne útočí na civilistov. "So zámernou krutosťou si Rusko dáva do hľadáčika civilistov a civilné ciele," povedal Austin na obrannom fóre v kalifornskom Simi Valley. "Ruské útoky majú na svedomí mŕtve deti, rozbité školy a rozbité nemocnice," dodal.

20:51 Ukrajinou v súčasnosti nemyslí úprimne, vyhlásila v sobotu po stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokými ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve jedna z najvyšších amerických diplomatiek. "Je úplne zrejmé, či už ide o energetické útoky, rétoriku z Kremľa a celkový postoj, že Putin to nemyslí úprimne a nie je na to pripravený," povedala námestníčka amerického ministra pre politické záležitosti Victoria Nulandová.

20:34 Zavedenie maximálnej ceny za ruskú ropu prepravovanú po mori vo výške 60 dolárov za barel, na ktorej sa dohodli západné krajiny, nezabráni Rusku viesť vojnu na Ukrajine, vyhlásil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Je len otázkou času, kedy bude rovnako nutné použiť silnejšie nástroje. Je škoda, že tento čas bude stratený," uviedol podľa agentúry Reuters.

20:17 Podľa šéfa regionálnej správy Serhija Hajdaja dobyla ukrajinská armáda trinásť obcí v Luhanskej oblasti, najvýchodnejšej časti krajiny. Ruské sily podľa neho dediny ostreľujú. Ich obyvateľov budúci týždeň navštívia lekári, ukrajinskí predstavitelia pre nich zaisťujú palivové drevo.

19:32 Web denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že ruský podnikateľ zatknutý britskou políciou v Londýne z podozrenia z prania špinavých peňazí, podvodu a podania krivého svedectva je jeden z najbohatších Rusov Michail Fridman. Britské úrady jeho meno nezverejnili.

18:17 Všetky členské štáty EÚ formálne schválili dohodu o zavedení maximálnej ceny za ruskú ropu prepravovanú po mori vo výške 60 dolárov za barel.

17:24 Západ by mal podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vopred zvážiť, ako sa postaví k ruským bezpečnostným požiadavkám ohľadom NATO, pokiaľ sa ruský prezident Vladimir Putin rozhodne vrátiť k rokovaniu o mieri na Ukrajine. Macron to povedal v rozhovore so stanicou TF1 v Spojených štátoch, informovala agentúra Reuters.

17:17 Ukrajinská polícia zadržala osem ľudí za krádež jedného zo siedmich grafitov vytvorených na Ukrajine tajomným britským street-artovým umelcom Banksym, informovali v sobotu úrady. Podozriví vyrezali dielo z múru domu v meste Hostomeľ v Kyjevskej oblasti. Obraz zmizol v piatok, dodali úrady.

16:47 Rusko upevňuje svoju vojenskú prítomnosť v okupovanom prístavnom meste Mariupol na východe Ukrajiny výstavbou veľkej armádnej základne. Informoval o tom server BBC News s odkazom na satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies.

16:05 Ruský prezident Vladimir Putin navštívi Ruskom anektovaný región Donbas na východe Ukrajiny, keď nadíde správny čas. V sobotu to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruské médiá. "V pravý čas sa to, samozrejme, stane. Je to región Ruskej federácie," uviedol Peskov. Bližšie však nešpecifikoval, kedy by ruský prezident mohol takúto návštevu absolvovať.

16:04 Ukrajinské úrady v Chersone vyzvali obyvateľov na východ od rieky Dneper na evakuáciu. Rieka je frontovou líniou medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami v oblasti od stiahnutia okupantov z mesta. Odvtedy ostreľovanie smerom k mestu pokračuje. Šéf oblasti Jaroslav Januševyč podľa denníka Kyiv Independent uviedol, že úrady pomôžu ľuďom s evakuáciou počas dňa od soboty do pondelka.

15:50 Kremeľ v sobotu oznámil, že "neprijme" cenový strop na ruskú ropu, na ktorom sa dohodla skupina G7 spoločne s Austráliou a EÚ, a pripravuje reakciu. "Tento cenový strop neprijímame," povedal pre médiá hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Moskva podľa jeho slov dohodu o cenovom strope "analyzuje" a pripravuje odpoveď.

15:06 Britská polícia v Londýne pri vyšetrovaní nezákonných aktivít oligarchov zatkla bohatého ruského podnikateľa. Podľa Národného kriminálneho úradu (NCA) je 58-ročný muž podozrivý z prania špinavých peňazí, podania krivého svedectva a zoskupenia za účelom podvodu. Meno zatknutého úrady nezverejnili, napísali britské médiá.

14:49 Ukrajina sa snaží v čase vojny udržať v prevádzke komunikačné linky a armáda technikov z telefónnych spoločností v krajine sa zmobilizovala, aby pomohla verejnosti aj politikom zostať v kontakte aj počas opakovaných ruských vzdušných útokov. Technici, ktorí sú v čase mieru obvykle neviditeľní a neospevovaní, často pracujú nepretržite, aby udržali alebo obnovili telefónne spojenie, a niekedy sa kvôli tomu odvažujú aj do mínových polí.

14:22 Ruská ambasáda v Spojených štátoch kritizuje zavedenie cenového stropu na ruskú ropu dovážanú námornou cestou. Strop 60 dolárov za barel, na ktorom sa zhodla EÚ, G7 a Austrália, znamená podľa vyjadrenia ambasády "prekreslenie základných princípov fungovania voľného trhu".

14:06 Ukrajina považuje cenový strop na ruskú ropu, na ktorom sa dohodla skupina najvyspelejších krajín sveta G7, za príliš vysoký. 

13:28 V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny našli a zneškodnili celkovo 7042 výbušných zariadení, odkedy sa z jej časti stiahli ruskí vojaci. Vyplýva to z údajov ukrajinskej Štátnej pohotovostnej služby, informoval v sobotu denník The Guardian.

13:04 Generálporučík a veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Najev vyhlásil, že ukrajinská armáda sleduje hromadenie ruských síl v Bielorusku a pripravuje sa na náležitú reakciu.

12:37 Vyhrážky dostali v posledných dňoch ukrajinskí diplomati v dvanástich krajinách. Na Facebooku o tom informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, podľa ktorého sa ale Ukrajinci nezľaknú. V piatok Kyjev uviedol, že jeho zastupiteľské úrady v zahraničí vrátane Česka dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. 

12:02 Americká ministerka financií Janet Yellen uviedla, že cenový strop na ruskú ropu ďalej obmedzí príjmy, ktoré Vladimir Putin používa na financovanie "svojej brutálnej invázie". Podľa Yelenovej však strop nenaruší globálne dodávky ropy, čo by mohlo viesť k nárastu cien nafty a benzínu po celom svete.

11:40 Ukrajinské úrady začali z ľavého brehu Dnepra v Chersonskej oblasti evakuovať civilistov, ktorí doteraz nestihli miesto opustiť. "Evakuácia je potrebná kvôli možnému zintenzívneniu bojových akcií v tejto oblasti. Preto bude v uvedenom období zrušený zákaz pohybu cez vodné plochy," uviedla vojenská správa Chersonskej oblasti.

11:11 Ruský prezident Vladimir Putin by prípadné mierové rozhovory s Ukrajinou mohol využiť na doplnenie výzbroje svojej armády pred tým, ako by spustil nový útok. Uviedol to v sobotu britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

10:32 Podľa šéfa vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja vykonalo ukrajinské letectvo za posledný deň 17 úderov na zhromaždisko ruskej vojenskej techniky a vojenského personálu. "Tri údery mierili na pozície nepriateľských protilietadlových raketových systémov," uviedol Hajdaj na Telegrame.

10:08 Moskva sa snaží využiť západný záujem o rokovania na vytvorenie dynamiky, v ktorej sa západní predstavitelia cítia byť nútení urobiť ústupky, aby prilákali Rusko k rokovaciemu stolu, hodnotia aktuálnu situáciu analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

9:40 Podľa britskej vojenskej rozviedky je pravdepodobné, že ruský plán počíta s obkľúčením mesta Bachmut v Doneckej oblasti a s taktickým postupom na sever a na juh.

9:14 Vandali vyrezali z fasády domu v Hostomeli pri Kyjeve graffiti, ktoré namaľoval známy britský umelec Banksy. Polícia páchateľov zadržala. Tí sa bránia, že chceli dielo predať a získané peniaze poslať ukrajinskej armáde. 

8:53 Vývoz obilia z Ukrajiny v tohtoročnej pestovateľskej sezóne doteraz klesol o 29,6 percenta na 18,1 milióna ton, uviedlo ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva.

8:29 Ukrajina pokračuje v iniciatíve Obilia z Ukrajiny, ktorá má zabezpečiť dodávky obilia chudobnejším štátom. "Do konca jari pošleme okolo šesťdesiatich lodí s humanitárnym nákladom. Zachráni pred smrťou hladom milióny ľudí. Som vďačný všetkým partnerom, ktorí sa pripojili k našej iniciatíve," povedal vo svojom pravidelnom nočnom vystúpení prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:06 Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta G7 spolu s Austráliou sa v noci na sobotu oficiálne dohodli na stanovení cenového stropu na ruskú ropu na 60 USD (56,94 eura) za barel (159 litrov), čo je rovnaká suma, akú v piatok schválila Európska únia. 

7:46 Ukrajinské sily za posledných 24 hodín zostrelili šesť bezpilotných lietadiel Orlean-10 a zničili dva muničné sklady. Vo svojej sobotňajšej správe o tom informoval generálny štáb ukrajinskej armády.

7:30 Rusi počas piatku podnikli 76 útokov na Sumskú oblasť ležiacu na ukrajinsko-ruskej hranici, uviedla s odkazom na predstaviteľov vojenskej správy oblasti Ukrajinska pravda. Ostreľovanie si nevyžiadalo žiadne obete.

7:07 Spoločnosť Maxar Technologies zverejnila satelitné zábery okupovaného Mariupoľu, ktoré ukazujú veľké množstvo nových hrobov na mestskom cintoríne.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok