Súhrn skupín na MS v Katare. Kto prekvapil a kto sklamal?

ta3/Milan Špak
3.12.2022 12:00

Futbalové majstrovstvá sveta majú za sebou 48 zápasov v základných skupinách, ktoré pole účastníkov zredukovali na polovicu. Katar tak opúšťa 16 tímov. Prečítajte si prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa doposiaľ na MS udialo.

Súhrn skupín na MS v Katare. Kto prekvapil a kto sklamal?
AP Photo/Ariel Schalit

V hre o titul majstrov sveta ostali najväčší favoriti v podobe Brazílie, Argentíny či Francúzska. Nie všetky futbalové veľmoci však na úvod turnaja herne aj výsledkovo presvedčili. Niektoré z nich dokonca do vyraďovacích bojov nepostúpili. Videli sme hneď niekoľko zaváhaní či dokonca senzácií, ktoré otriasli futbalovým svetom.

Skupina A

Skupina A, ktorej zápas medzi domácim Katarom a Ekvádorom otvoril celý turnaj, je však jednou z tých, ktoré sa zaobišli bez výraznejších prekvapení. Podľa očakávaní ju ovládlo Holandsko so ziskom siedmich bodov. "Oranjes" zdolali Senegal a Katar zhodne 2:0, zaváhali jedine proti Ekvádoru, s ktorým remizovali 1:1.

Na poslednom mieste v skupine skončila usporiadateľská krajina, ktorej tímu sa podarilo na turnaji streliť jediný gól a so skóre 1:7 sa s domácim šampionátom rozlúčila bez bodu. Postup z druhého miesta si vybojovali reprezentanti Senegalu, ktorí v rozhodujúcom zápase porazili Ekvádor 2:1. "Levom od Terangy" sa tak pomerne prekvapivo podaril významný úspech aj bez ich najväčšej hviezdy Sadia Maneho, ktorý sa majstrovstiev nemôže zúčastniť pre zranenie.

Skupina B

Aj v skupine B postúpil z prvého miesta najväčší favorit. Angličania si na úvod schuti zastrieľali proti Iránu, ktorý deklasovali 6:2. Neoslnili bezgólovou remízou proti USA, no Wales, rivala z britských ostrovov, v záverečnom zápase porazili presvedčivo 3:0 a spečatili postup z prvého miesta.

Najväčším sklamaním skupiny boli práve reprezentanti Walesu, ktorí strelili v troch zápasoch iba jeden gól, aj to z pokutového kopu, a skončili so ziskom jedného bodu na poslednom mieste. V priamom súboji o postup si to na záver skupiny rozdali Irán a USA. Súboj zvládli lepšie Američania, vyhrali najtesnejším rozdielom 1:0.

Skupina C 

Úvodný hrací deň skupiny C priniesol prvú obrovskú senzáciu na turnaji. Argentína viedla po prvom polčase po Messiho penalte 1:0, okrem toho jej pre tesný ofsajd neuznali gól. Na prekvapenie všetkých futbalisti Saudskej Arábie vybehli do druhého polčasu s obrovským entuziazmom a už v 53. minúte viedli 2:1. Argentína mala síce veľkú územnú prevahu, držanie lopty na úrovni takmer 70 percent, no v zakončení bola bezzubá a vyrovnávajúci gól už nestrelila.

Ďalší účastníci skupiny Poľsko a Mexiko vo vzájomnom zápase remizovali 0:0, keď Lewandowski nepremenil penaltu. Proti Mexiku bola Argentína v pozícii, kedy potrebovala nutne zvíťaziť. V zápase rozhodne nepresvedčila, no v druhom polčase ju strelou spoza šestnástky spasil Lionel Messi a v závere pridal poistku Fernandez. V treťom zápase proti Poľsku už "Albicelestes" herne dominovali. Vystrelili celkovo 25-krát, z toho trinásťkrát na bránu. Napriek veľkému množstvu šancí, vrátane zahodenej Messiho penalty, vyhrali "iba" 2:0.

Postúpiť mohli pred posledným zápasom všetky štyri tímy. Napokon sa šťastie usmialo na Poliakov, ktorí paradoxne proti Argentíne herne sklamali. Mexičania však porazili Saudskú Arábiu len 2:1 a Poliaci tak smerujú do osemfinále vďaka lepšiemu skóre.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok