Biden vyzval amerických politikov, aby odsúdili antisemitizmus

ta3 tasr
2.12.2022 22:19

Prezident USA Joe Biden v piatok vyzval domácich politických lídrov, aby odsúdili antisemitizmus. Svojím apelom Biden reagoval na vyjadrenia rappera Kanyeho Westa v podcaste s konšpiračným teoretikom Alexom Jonesom, kde šokoval chválením Adolfa Hitlera a antisemitskými vtipmi.

db
TASR/AP

Biden vo svojom statuse zverejnenom na platforme Twitter napísal: "Chcel by som, aby bolo jasno v pár veciach: holokaust sa stal a Hitler bol démonická postava". Zdôraznil, že namiesto toho, aby v diskusii mali miesto výroky podobné Westovým, politici by sa mali ozvať a odmietať antisemitizmus, "nech sa ukrýva kdekoľvek". Biden pripomenul, že "mlčanie je spoluúčasť" — v tomto prípade na zle.

West bol vo štvrtok hosťom v relácii na webovej stránke InfoWars, ktorú vlastní krajne pravicový šíriteľ konšpiračných teórií Alex Jones. West vo zverejnenom rozhovore niekoľkokrát povedal, že "má rád Hitlera". Bidenové slová zazneli deň po tom, čo Westovi na platforme Twitter zrušili jeho účet za podnecovanie k násiliu, ktorého sa dopustil zverejnením obrázka svastiky vo vnútri Dávidovej hviezdy. Ďalším Bidenovým dôvodom bol aj neviazaný, hodinový rozhovor s Jonesom a popieračom holokaustu Nickom Fuentesom.

West, ktorý si legálne zmenil meno na Ye, minulý týždeň vyhlásil, že má v roku 2024 v úmysle kandidovať za prezidenta USA, a to aj napriek tomu, že svojím správaním a výrokmi, vrátane antisemitských komentárov, vyvolal viacero škandálov.

Kanye West sa uchádzal o post prezidenta USA už v roku 2020. Jeho kampaň však bola neúspešná a získal od voličov len asi 70.000 hlasov. Jeho chybou bolo, že svoj záujem bojovať o Biely dom oznámil príliš neskoro na to, aby sa jeho meno objavilo na hlasovacích lístkoch v najmenej šiestich štátoch USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok