EÚ sa zhodla na cenovom strope pre ruskú ropu, oznámilo české predsedníctvo

ta3 čtk
2.12.2022 18:35

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa dnes zhodli na parametroch cenového stropu na ruskú ropu prevážanú tankermi. Oznámilo to české predsedníctvo EÚ. V rámci dohody skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 sa kľúčová ruská exportná surovina nebude môcť predávať za viac ako 60 dolárov za barel. Európsky blok by mal dohodu, ktorú doteraz blokovalo Poľsko požadujúce nižšiu maximálnu cenu, formálne potvrdiť počas víkendu.

V pondelok nadobúda platnosť zákaz dovážať po mori ruskú ropu do EÚ, strop sa tak bude týkať dodávok mieriacich do iných krajín.

Západné krajiny sa dlhodobo snažia obmedziť príjmy ruského režimu a pripraviť ho o zdroje na financovanie vojny na Ukrajine. Skupina tvorená Spojenými štátmi, Kanadou, Japonskom, Britániou, Francúzskom, Talianskom a Nemeckom sa začiatkom septembra dohodla na tom, že znemožní prepravu ropy nad stanovenou maximálnou cenou.

Minulý týždeň G7 navrhla strop v rozmedzí 65 až 70 dolárov, niektoré krajiny Únie na čele s Poľskom však požadovali jeho zníženie. Únia sa v posledných dňoch uzniesla na 60 dolároch, Varšava však požadovala ďalšie opatrenia zaisťujúce, že Rusku príjmy skutočne klesnú. Podľa poľského veľvyslanca Andrzeja Sadoša preto dohoda obsahuje dodatok, že strop bude aspoň o päť percent nižší, než je trhová cena ruskej ropy.

Zhodu na cenovom strope medzi členskými krajinami únie dnes uvítal Biely dom, podľa ktorého by mala pomôcť obmedziť ruské príjmy. "Stále veríme, že cenový strop pomôže obmedziť možnosť (ruského prezidenta Vladimíra) Putina profitovať z ropného trhu, aby mohol ďalej financovať vojnovú mašinériu, ktorá naďalej zabíja nevinných Ukrajincov," povedal novinárom hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Výška stropu je podľa neho vhodne stanovená.

Obmedzenie by malo začať platiť od pondelka. Rejdarské spoločnosti nebudú môcť prepravovať ropu, ktorú by Moskva predávala nad stanovenou cenou. Nebudú im tiež môcť byť poskytované poisťovacie služby, čo prepravu prakticky znemožní. 

Spoločnosti zo západných krajín tvoria podstatnú časť dopravcov ruskej ropy, preto by podľa diplomatov malo Rusko opatrenie pocítiť. Niektoré únijné krajiny pritom nechceli, aby bol strop príliš nízky a Rusko nestiahlo svoju ropu z trhu úplne, kvôli čomu by hrozil výrazný rast cien.

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej povedie stanovená cena nielen k obmedzeniu ruských príjmov. "Pomôže nám stabilizovať globálne ceny energií, z čoho budú mať prospech rozvíjajúce sa ekonomiky celého sveta," reagovala na zhodu šéfka exekútívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok