Scholz vyzval Putina, aby stiahol armádu z Ukrajiny. Šéf Kremľa tvrdí, že útoky na jej infraštruktúru sú nevyhnutné

ta3 tasr
2.12.2022 14:15

Ruský prezident Vladimir Putin v piatkovom telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru sú "nevyhnutné". Putin zároveň obvinil Západ, že presadzuje "deštruktívnu" politiku, uviedol Kremeľ podľa AFP.

"Takéto opatrenia sa stali vynútenou a nevyhnutnou odpoveďou na provokatívne útoky Kyjeva na ruskú civilnú infraštruktúru," napísal Kremeľ po telefonáte v súvislosti s ruskými útokmi na ukrajinské energetické zariadenia. Išlo o prvý telefonát Putina so Scholzom od polovice septembra.

"Pozornosť sa upriamila na deštruktívnu líniu západných štátov vrátane Nemecka, ktoré pumpujú kyjevský režim zbraňami a cvičia ukrajinskú armádu," dodal Kremeľ. To, ako aj komplexná politická a finančná podpora pre Ukrajinu podľa Moskvy vedie k tomu, že "Kyjev úplne odmieta myšlienku akýchkoľvek rokovaní", píše agentúra Reuters.

Kyjev už viackrát uviedol, že k rokovaniam s Moskvou o ukončení konfliktu na Ukrajine pristúpi len vtedy, ak Rusko prestane útočiť na Ukrajinu a stiahne svoje jednotky z ukrajinského územia.

Putin v telefonáte hovoril takisto o tom, že Rusku by malo byť umožnené zúčastniť sa na vyšetrovaní incidentov, ktoré šéf Kremľa označil ako "teroristické útoky" na plynovody Nord Stream v Baltskom mori, napísal Kremeľ.

Scholz tiež naliehal na ruského prezidenta, aby ukončil vojnu na Ukrajine diplomatickým riešením a stiahol ruské vojská z ukrajinského územia. Uviedol to hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit po telefonáte oboch lídrov. "Kancelár vyzval ruského prezidenta, aby čo najskôr dospel k diplomatickému riešeniu vrátane stiahnutia ruských jednotiek," povedal Hebestreit.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok