Potraviny ako otázka národnej bezpečnosti? Prijmite viac sezónnych pracovníkov, apeluje známa Britka

ta3/AM
6.12.2022 06:00

Bývalá šéfka M15 Eliza Manningham-Bullerová poukázala na ohrozenie národnej bezpečnosti dodávkou potravín do krajiny. Spojené kráľovstvo by malo byť sebestačné a malo by zvýšiť počet víz pre sezónnych pracovníkov, povedala na prednáške pre NFU. Informuje o tom Financial Times.

Potraviny ako otázka národnej bezpečnosti? Prijmite viac sezónnych pracovníkov, apeluje známa Britka
TASR/Miroslava Mlynárová (ilu)

Bývalá šéfka MI5 podľa webu Financial Times povedala, že Spojené kráľovstvo by malo zvýšiť počet víz pre sezónnych pracovníkov v rámci snahy pestovať čo najviac potravín na domácom trhu. Barónka Eliza Manningham-Bullerová pri prednáške vysvetlila, že bezpečnosť dodávok potravín by zapadala do vlastnej definície národnej bezpečnosti vlády. Verí, že to znamená posilnenie domácej ponuky. 

"Musíme uznať, že by sme mali vyrábať toľko vlastných potravín, koľko môžeme, s náležitým ohľadom na udržateľnosť, a byť schopní vyvážať, čo môžeme," povedala bývalá generálna riaditeľka bezpečnostnej služby členom Únie národných farmárov.

"Niektorí tvrdili, že potravinová bezpečnosť bola len o získaní bezpečnej potravinovej línie," povedala Manningham-Bullerová. "Dúfame, že budeme aj naďalej získavať jedlo od našich najbližších susedov, keď od nich budeme získavať energiu. Myslím si však, že čím viac dokážeme byť sebestační, tým máme väčšiu šancu odolať cenovým nárastom a politike," dodala.

Lepšia vízová politika

Manningham-Bullerová, ktorá teraz prevádzkuje malú ovčiu farmu vo Walese, uviedla: "Jednoznačne potrebujeme lepšiu vízovú politiku, aby sem títo pracovníci, ktorí tu nie sú k dispozícii, mohli prísť a pomôcť nám. Musíme mať víza pre sezónnych pracovníkov. Nie len v potravinárskom sektore. V celej ekonomike je nedostatok pracovnej sily, či už ide o opatrovateľské domy alebo lekárov a zdravotné sestry. Vyvinúť vízový systém, ktorý by sa tým zaoberal, by nemalo byť nad naše sily."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok