Ukrajinské konzuláty v niekoľkých krajinách dostali balíčky s očami zvierat. Týka sa to aj incidentu v Brne

ta3 čtk
2.12.2022 12:35

Veľvyslanectvo a konzuláty Ukrajiny v niekoľkých európskych krajinách, vrátane Česka, dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. Informoval o tom na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Polícia v Brne uviedla, že evakuovala ukrajinský konzulát kvôli balíčku obsahujúcemu živočíšne tkanivo. Podobnú zásielku dostalo aj ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe.

Ukrajinské konzuláty v niekoľkých krajinách dostali balíčky s očami zvierat. Týka sa to aj incidentu v Brne
TASR/AP

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu sa vláda v Kyjeve domnieva, že ide o naplánovanú kampaň teroru a zastrašovanie ukrajinských zastupiteľských úradov.

Nikolenko napísal, že po sérii listových bômb odhalených v uplynulých dňoch v Španielsku prišli krvavé balíčky obsahujúce zvieracie oči na ukrajinské veľvyslanectvo v Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku a Rakúsku, na generálne konzuláty v Neapole a Krakove a na konzulát v Brne. Popísal, že balíčky boli nasiaknuté pravdepodobne krvou a zapáchali. "Skúmame význam tohto odkazu," dodal.

Nikolenko informoval aj o incidentoch v iných krajinách. Poničený bol podľa neho vchod do rezidencie ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne, na veľvyslanectve v Kazachstane ktosi nahlásil, že sa tam nachádza výbušnina, ale táto informácia nebola pravdivá. Ambasáda v USA dostala list s kópiou článku kritického voči Ukrajine. Nikolenko napísal, že rovnako ako väčšina ostatných zásielok aj tento list dorazil z jednej európskej krajiny. O akú ide, ale nešpecifikoval.

"Nedokážu Ukrajinu zastaviť na diplomatickom fronte, a tak sa nás snažia zastrašiť," uviedol Kuleba v citácii zverejnenej na Nikolenkovom profile. Šéf ukrajinskej diplomacie nariadil zvýšiť bezpečnostné opatrenia na ukrajinských ambasádach a konzulátoch.

V Španielsku listové bomby prišli napríklad premiérovi Pedrovi Sánchezovi, na americké a ukrajinské veľvyslanectvo. Španielske úrady vec vyšetrujú ako terorizmus. Podľa miestnych médií boli zásielky pravdepodobne poslané zo španielskeho územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok