Rezort obrany chce zachrániť Letecké opravovne Trenčín

TASR, TA3
24.1.2013 12:05

Do konca tohto roka sa v Leteckých opravovniach Trenčín nebude prepúšťať, ministerstvo obrany chce podnik zastabilizovať a zabezpečiť finančné zdroje do konca roka. Na brífingu to povedal minister obrany Martin Glváč.

„Po stabilizácii Vojenského opravárenského podniku Nováky začala komisia pracovať pre potreby VOP a LOT Trenčín. Finančná situácia si to vyžaduje. Popri tom prebieha proces, ktorý by mal vyústiť do vstupu strategického partnera alebo do zlúčenia s inými zbrojárskymi firmami, napríklad DMD holdingom. Vytvoril by sa jeden veľký koncern, ktorý by zabezpečoval všetky činnosti pre Ozbrojené sily SR, ale aj pre zahraničných partnerov,“ priblížil minister s tým, že vypíšu medzinárodný tender a situáciu okolo LOT Trenčín by malo ministerstvo vyriešiť ešte v tomto roku.

Podľa ministra nikto z 353 zamestnancov LOT v tomto roku o prácu nepríde a rezort urobí všetko pre to, aby výhľad do budúcich rokov bol čo najlepší.

Letecké opravovne Trenčín v súčasnosti zamestnávajú 353 zamestnancov. Tí vykonávajú napríklad generálne opravy a prehliadky lietadiel typu L-410 Turbolet, L-39 Albatros, L-29 Delfín, vrtuľníkov Mi-17 či technických zariadení protivzdušnej obrany. Na starosti majú aj opravy prístrojov a agregátov, opravy rádiotechnických zariadení či modernizáciu rádionavigačných a rádiokomunikačných systémov lietadiel.

Asi 80 percent prác robia pre ministerstvo obrany, zvyšok tvoria práce pre zahraničné trhy, najmä ázijský a africký. „Dlhodobo pracujeme na severe Afriky, najmä v Egypte, potom sú to ázijské krajiny ako Thajsko,“ povedal generálny riaditeľ LOT Trenčín Milan Mutala s tým, že pre tieto krajiny opravujú lietadlá a vrtuľníky.

Brífing ministerstva obrany

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok