ROZHOVOR: Noc na ulici? Omrzliny môžu viesť až k amputácii končatín, hovorí šéfka združenia Vagus

ta3/Alžbeta Múcsková
6.12.2022 00:00

Príchod zimy predstavuje pre ľudí bez domova veľkú hrozbu. Musia sa vysporiadať s chladom, prázdnym žalúdkom, samotou a chorobami. Sociálne služby im síce poskytujú pomoc, no ich kapacity ani zďaleka nestačia. Politikov navyše táto téma nezaujíma. Výkonná riaditeľka občianskeho združenia Vagus Alexandra Kárová pre ta3 porozprávala, s čím sa musia ľudia bez domova počas zimy vysporiadať.

ROZHOVOR: Noc na ulici? Omrzliny môžu viesť až k amputácii končatín, hovorí šéfka združenia Vagus
Profimedia

V rozhovore sme sa pýtali:

  • ako sa ľudia ocitnú bez domova,
  • prečo je zima rizikovým obdobím pre ľudí bez domova,
  • či majú sociálne služby dostatočné kapacity, aby im pomohli,
  • aký postoj k ľuďom bez domova prejavuje štát.

Aké sú najčastejšie príčiny, prečo sa ľudia ocitnú bez domova?

Dôvodov je viacero. Stretli sme sa s prípadmi, keď sa ľudia dostali na ulicu po rozvode a odchode zo spoločnej domácnosti. Veľa našich klientov a klientiek sú odchovanci z detského domova, ktorí nemajú žiadne zázemie ani nikoho, o koho by sa mohli oprieť. Mnohí taktiež trpia zdravotnými či psychickými problémami. Aj tie môžu byť príčinou, prečo sa ocitli na ulici. Taktiež sa stretávame s ľuďmi po výkone trestu. Dôvodom môže byť súhra rôznych okolností a nešťastných rozhodnutí.

Ľudia bez domova sa bez pomoci nezaobídu najmä v zime. Čo môžu spraviť ľudia pre to, aby im v zimných mesiacoch pomohli?

Najdôležitejšia vec, ktorá platí počas celého roka, nie len v zime, je byť všímavý k svojmu okoliu. Netreba odvracať zrak, ak niekoho vidíme ležať na zemi. Lepšie je sa pristaviť a zistiť, či je daný človek v poriadku. Zároveň sa môžu ľudia zapojiť do rôznych zbierok, a to ako finančných, tak aj materiálnych, v ktorých môžu darovať deky, zimné oblečenie a hygienické potreby.

Zima strpčuje život aj ľuďom so strechou nad hlavou. Málokto si vie predstaviť, aké je to počas tohto obdobia bývať na ulici. Čo počas nej zažívajú ľudia bez domova?

Znie to síce banálne, no to najhoršie je práve tá zima. Aj pre to sme zorganizovali akciu Noc vonku, pri ktorej si ľudia mohli vyskúšať, aké je to prespať v zime pod holým nebom. Vďaka tomu mohli zistiť, že dlhodobý život na ulici naozaj nie je možný. Pre mnohých je to však každodenná realita a je to veľmi náročné. Ďalšími faktormi, ktoré našich klientov trápia, sú samota, hlad a dostupnosť hygieny.

Alexandra Kárová pracuje ako výkonná riaditeľka občianskeho združenia Vagus, ktoré sa zameriava na pomoc pre ľudí bez domova. Vďaka odbornému poradenstvu, ktoré poskytujú sociálni pracovníci a pracovníčky, môžu získať prácu, bývanie či sa zbaviť dlhov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok