Cherson sa teší z oslobodenia. Ukrajinci likvidujú bilbordy, ktoré šírili ruskú propagandu

ta3 čtk
2.12.2022 10:25

V nedávno oslobodenom juhoukrajinskom meste Cherson likvidujú Ukrajinci jeden zo symbolov okupácie - bilbordy šíriace ruskú propagandu. Rusi rozmiestnili svoje heslá - kde vyhlasovali, že mesto je súčasťou Ruska, alebo propagovali významné osobnosti z jeho minulosti - na reklamných tabuliach po celom meste, ktoré bolo takmer deväť mesiacov pod kontrolou inváznych síl. Napísala to agentúra AP.

Cherson sa teší z oslobodenia. Ukrajinci likvidujú bilbordy, ktoré šírili ruskú propagandu
TASR/AP

Na jednom z bilbordov sa napríklad objavili obrázky detí oblečených do tradičných ukrajinských „vyšyvánok“ (ikonických ukrajinských vyšívaných košieľ) s digitálne pridanou ruskou vlajkou a heslami ako „Rusko je tu navždy“ alebo „Cherson je ruské mesto“, popisuje AP. Na ďalších podľa neho bola podobizeň ruského vojvodcu z 18. storočia Alexandra Suvorova a nápis: "Príroda stvorila len jedno Rusko, ktoré nemá súpera."

Niektoré bilbordy v Chersone odkazovali na druhú svetovú vojnu, ďalšie na Kremľom zinscenované hlasovania, ktoré Rusko v septembri usporiadalo v štyroch ukrajinských regiónoch ako zámienku na pokus o ich anexiu Moskvou. Cherson sa nachádza v jednej z týchto štyroch oblastí, ale Rusko o neho a jeho okolie v novembri prišlo pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy a utrpelo tam takú veľkú porážku.

Ešte než ich stihli odstrániť, boli niektoré ruské bilbordy prepísané ukrajinskými nápismi, napríklad skratkou ozbrojených síl Ukrajiny (ZSU). Postupne potom proruské heslá nahradili žltomodré ukrajinské transparenty s úplne odlišnými odkazmi, napríklad: "Cherson - mesto hrdina".

Bilbordy sú súčasťou propagandistickej vojny, ktorá sa o Ukrajinu vedie súbežne s tou na bojisku. Moskva sa snaží šíriť svoju verziu histórie a konfliktu na sociálnych sieťach, ale aj na území Ukrajiny, ktoré okupuje. U obyvateľov Chersonu pritom ruské propagandistické reklamné tabule podľa tejto agentúry vyvolávajú hnev a odpor. Mestskí pracovníci ich tak neprestali odstraňovať ani v čase ruského ostreľovania.

Mesto v poslednej dobe čelí okrem ostreľovania inváznymi silami aj výpadkom v dodávkach elektrického prúdu. Postupne sa objavujú dôkazy o zverstvách spáchaných počas okupácie. Ukrajinské úrady medzitým niektorých obyvateľov evakuovali, pretože panujú obavy, či tam bude - vzhľadom na škody na infraštruktúre - možné prežiť zimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok