Dobrá správa pre motoristov. Benzín a nafta zlacneli na niekoľkomesačné minimum

ta3 ČTK
2.12.2022 10:14

Najžiadanejší benzín Natural 95 aj nafta na čerpacích staniciach na Slovensku minulý týždeň zlacneli na niekoľkomesačné minimum, vyplýva to z piatkových údajov Štatistického úradu SR. Prispel k tomu aj pokles cien ropy na svetových trhoch.

Priemerná cena za liter Naturalu 95 v priebehu minulého týždňa klesla oproti predchádzajúcemu týždňu o 3,35 percenta na 1,614 eura. Motoristi tak tento benzín tankovali najlacnejšie od prelomu februára a marca. Cena motorovej nafty klesla o 3,27 percenta na priemerných 1,745 eura (42,51 Sk) za liter, dosiahla tak minimum od prelomu apríla a mája.

V Českej republike sa ceny palív od uplynulého týždňa opäť znížili o viac ako korunu a priemerná cena najpredávanejšieho benzínu Natural 95 tento týždeň klesla pod 40 korún za liter.

Pohonné hmoty na Slovensku začali výraznejšie zdražovať po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Ceny hlavných druhov palív dosiahli maximum na prelome júna a júla, kedy liter Naturalu 95 aj nafty stál v priemere rovnako 1,946 eura. Slovensko na rozdiel od Českej republiky neznížilo spotrebnú daň na pohonné hmoty, ani nezaviedlo cenový strop na palivá ako Maďarsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok