ONLINE: Od začiatku vojny zahynulo do 13-tisíc ukrajinských vojakov, Rusi ostreľovali Charkovskú oblasť a Záporožie

ta3 tasr čtk čt24
2.12.2022 06:39

Od začiatku ruskej ofenzívy bolo zabitých od 10 000 do 13 000 ukrajinských vojakov, povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Ruské sily vo štvrtok večer a v piatok v noci znovu ostreľovali územie Ukrajiny, konkrétne Charkovskú oblasť a mesto Záporožie. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Od začiatku vojny zahynulo do 13-tisíc ukrajinských vojakov, Rusi ostreľovali Charkovskú oblasť a Záporožie
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:36 Britský premiér Rishi Sunak v piatok telefonoval s Katarským emirom Tamím ibn Hamad al-Saním a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Hovorili o spolupráci v obrane a o vojne na Ukrajine.

22:01 Spojené štáty v piatok zaradili Kubu, Nikaraguu a ruskú súkromnú vojenskú Vagnerovu skupinu na čiernu listinu subjektov porušujúcich náboženskú slobodu, čím otvorili cestu k prípadnému uvaleniu sankcií. Informovala o tom agentúra AFP. 

21:23 V prípade, že v celom Kyjeve ruské útoky prerušia dodávky elektriny, zastaví sa prevádzka metra a podzemné stanice budú počas poplachu protivzdušnej obrany slúžiť ako úkryty pre civilné obyvateľstvo. Na Telegrame to oznámil starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko.

20:59 Americká televízna stanica pre deti Disney Channel prestane od 14. decembra šíriť svoje vysielanie v Rusku. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v piatok informuje agentúra Reuters. Podľa ruského denníka Kommersant ju nahradí ruský kanál Solnce, ktorého názov znamená v preklade Slnko. Agentúra Reuters upozorňuje, že správu nedokázala nezávisle overiť, keďže spoločnosť Walt Disney Company na jej žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

20:05 Obyvatelia Kyjeva sa snažia viesť čo najnormálnejší život napriek poplachom, zime a tme. Starosta Vitalij Kličko ich vyzval, nech sa znovu zásobí vodou, potravinami a teplým oblečením. Nemecký Der Spiegel vytlačil satelitné snímky ruského letiska pri Saratove. Vojenskí experti tam už niekoľko dní pozorujú hromadenie bombardérov a munície. Usudzujú na skorú väčšiu kampaň proti Ukrajine.

19:21 Ukrajinská polícia zadržala vandalov, ktorí z múru domu vyrezali jeden zo siedmich grafitov vytvorených na Ukrajine britským street-artovým umelcom Banksym. K incidentu došlo v meste Hostomeľ v Kyjevskej oblasti, informovala v piatok britská stanica BBC s tým, že dielo bolo poškodené pred očami okoloidúcich, z ktorých žiaden nezasiahol. 

18:18 Nezávislej ruskej televízii Dožď hrozí v Lotyšsku, odkiaľ v súčasnosti vysiela, strata licencie pre "opakované porušenie" zákona. Oznámila to v piatok lotyšská Národná rada pre elektronické médiá, informuje agentúra AFP. 

17:52 Ruské sily začnú od soboty evakuovať niektorých obyvateľov s obmedzenou pohyblivosťou z okupovaného mesta Kachovka ležiacom v Chersonskej oblasti - na východnom (ľavom) brehu rieky Dneper. Oznámila to v piatok ruská okupačná správa, z ktorej vyhlásenia cituje spravodajská stanica CNN.

"V sobotu 3. decembra sa začne evakuácia ležiacich a zdravotne postihnutých obyvateľov z Kachovky do jedného z penziónov v Heničeskom rajóne," uviedla okupačná správa na platforme Telegram. 

17:04 Superjachta za 200 miliónov dolárov, ktorú vlastnil Viktor Medvedčuk, ukrajinský oligarcha a priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, pôjde do dražby. Plavidlo úrady skonfiškovali v marci v chorvátskom meste Rijeka v súvislosti so sankciami uvalenými na Medvedčuka.

16:39 Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny uvalila sankcie na viaceré osoby spojené s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou, vrátane niekoľkých duchovných. Dané osoby sú podozrivé z prepojenia na Moskvu.

15:52 Ukrajina dostala v posledných týždňoch viac ako 80.000 generátorov, uviedol v piatok v statuse na platforme Telegram ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak. Informujeme na základe správy americkej spravodajskej televízie CNN.

15:18 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, že raketové útoky na ukrajinskú infraštruktúru sú "vynútená a nevyhnutná" reakcia na provokáciu Ukrajiny.

14:44 Ruské ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že je "pobúrené" vyhlásením francúzskej diplomacie ohľadom plánov na vytvorenie tribunálu pre prípadné zločiny spáchané Ruskom na Ukrajine.

14:23 Nemecko sa chystá dodať Ukrajine sedem tankov Gepard, ktoré doplnia 30 tankov protivzdušnej obrany, ktoré sú už využívané v boji proti ruskej armáde, uvádza nemecká vládna webová stránka.

14:18 Scholz tiež naliehal na ruského prezidenta, aby ukončil vojnu na Ukrajine diplomatickým riešením a stiahol ruské vojská z ukrajinského územia. Uviedol to hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit po telefonáte oboch lídrov. "Kancelár vyzval ruského prezidenta, aby čo najskôr dospel k diplomatickému riešeniu vrátane stiahnutia ruských jednotiek," povedal Hebestreit.      

14:17 Ruský prezident Vladimir Putin v piatkovom telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru sú "nevyhnutné". Putin zároveň obvinil Západ, že presadzuje "deštruktívnu" politiku, uviedol Kremeľ podľa AFP. 

14:00 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell sa v piatok poďakoval Poľsku, ktoré na svojom území poskytuje výcvik ukrajinským vojakom v rámci asistenčnej misie EUMAM. 

13:13 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, že raketové útoky na ukrajinskú infraštruktúru sú "vynútená a nevyhnutná" reakcia na provokácie Ukrajiny. Šéf Kremľa ďalej označil západnú podporu Kyjevu za "deštruktívnu" a vyzval Berlín, aby prehodnotil svoj prístup. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré k telefonátu štátnikov vydal Kremeľ.

12:44 Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia za uplynulých 24 hodín pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V piatok to uviedol tamojší gubernátor Jaroslav Januševyč. 

12:38 Veľvyslanectvo a konzuláty Ukrajiny v niekoľkých európskych krajinách, vrátane Česka, dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. Informoval o tom na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nykolenko. Polícia v Brne uviedla, že evakuovala ukrajinský konzulát kvôli balíčku obsahujúcemu živočíšne tkanivo. 

12:27 Rusko odmietlo v piatok návrh amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý navrhol, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak sa šéf Kremľa bude usilovať ukončiť vojnu na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, podľa ktorého bude ruská ofenzíva na Ukrajine pokračovať. Informuje o tom agentúra AFP. 

11:58 Pentagón zadáva zákazku na výrobu ďalších HIMARS v hodnote 430 miliónov dolárov. Zmluvu na výrobu ďalších raketových delostreleckých systémov HIMARS pre potreby americkej armády a medzinárodných partnerov podpísal s americkou firmou Lockheed Martin.

11:27 Nemecko posiela po masívnom ruskom ostreľovaní na Ukrajinu ďalších 320 elektrických generátorov. Nemecká Spolková agentúra pre technickú pomoc doteraz dodala na Ukrajinu už takmer 150 takýchto zariadení. 

10:59 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) chce, aby bola demilitarizovaná zóna okolo Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) zriadená do konca tohto roka. Uviedol to generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi pre taliansky denník La Repubblica v rozhovore, ktorý bol zverejnený v piatok.

10:26 V nedávno oslobodenom juhoukrajinskom meste Cherson likvidujú Ukrajinci jeden zo symbolov okupácie - bilbordy šíriace ruskú propagandu. Rusi rozmiestnili svoje heslá - kde vyhlasovali, že mesto je súčasťou Ruska, alebo propagovali významné osobnosti z jeho minulosti - na reklamných tabuliach po celom meste, ktoré bolo takmer deväť mesiacov pod kontrolou inváznych síl. Napísala to agentúra AP.

9:42 Ukrajinský generálny štáb v piatok oznámil, že Rusko od 24. februára stratilo na Ukrajine 90 090 vojakov, 2916 tankov, 5883 obrnených bojových vozidiel, 4464 vozidiel a palivových nádrží, 1905 delostreleckých systémov, 395 raketových systémov, 395 raketových systémov. 280 lietadiel, 262 vrtuľníkov, 1564 bezpilotných lietadiel a 16 lodí.

9:30 Talianska vláda vo štvrtok schválila dekrét, na základe ktorého bude môcť aj budúci rok poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc bez toho, aby o súhlas s každou dodávkou zbraní musela žiadať parlament. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa nej premiérka Giorgia Meloniová uisťuje, že jej vláda bude pokračovať v podpore Ukrajiny napriek tomu, že to v jej koalícii vyvoláva nezhody.

8:46 Náklady na obnovu Ukrajiny budú podstatne vyššie, než sa pôvodne čakalo, darcovia sú však stále ochotní znášať aj ďalšiu záťaž. Uviedol to prezident Svetovej banky David Malpass. Informovala o tom agentúra Reuters. 

8:35 Fínska premiérka Sanna Marinová v piatok zhodnotila spôsobilosti Európy v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine, pričom otvorene uviedla, že "nie sme dosť silní", aby sme sami čelili Rusku. Marinová povedala, že ruská invázia a okupácia Ukrajiny odhalila slabé stránky Európy a strategické chyby pri rokovaní s Ruskom. "Musím k vám byť veľmi úprimná, brutálne úprimná, Európa momentálne nie je dostatočne silná. Bez Spojených štátov by sme boli v problémoch," uviedla Marinová na pôde Lowyho inštitútu, think-tanku v austrálskom Sydney. 

8:23 Spojené štáty spolupracujú s niektorými blízkovýchodnými krajinami na presune radu svojich systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Raytheon Technologies Greg Hayes v rozhovore pre server Politico.

8:12 Rusko možno sťahuje svoj vojenský personál z pozícií bližšie k frontovej línii v Záporožskej oblasti, aby znížilo vplyv silnejúcich ukrajinských úderov na koncentráciu ruských síl a techniky, uviedol vo svojej najnovšej správe Inštitút pre štúdium vojny.

7:58 Ruskí okupanti pripravujú ďalšiu vlnu odvodov na území okupovaného Krymu, informoval Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny. "Zamestnanci vojenských odvodných kancelárií sa pripravujú na ďalšiu vlnu odvodov na dočasne okupovanom území Autonómnej republiky Krym," napísalo ukrajinské velenie na Facebooku. Podľa dostupných informácií generálneho štábu sa na štátnych úradoch v meste Kerč už pripravuje overovanie údajov o vojenskej pripravenosti voľných mužov.

7:05 Rusko vo štvrtok uviedlo do platnosti novú verziu zákona o zahraničných agentoch. Rozširuje v nej právomoci kompetentných úradov, ktoré teraz môžu za takéhoto agenta označiť kohokoľvek, kto podľa ich názoru "koná pod vplyvom zo zahraničia".  

6:54 "Nikdy nebudeme vyzývať Ukrajincov ku kompromisu, ktorý by bol neprijateľný, vzhľadom na to, že bránia svoje životy, národ a naše zásady a pretože to nikdy nepovedie k trvalému udržateľnému mieru," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Joem Biden vo štvrtok večer.

6:51 Ukrajina podnikne kroky, aby zaviedla obmedzenia voči náboženským organizáciám v krajine, ktoré sú prepojené s Ruskom. Vo svojom videopríhovore to vo štvrtok večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) poverila vládu, aby predložila (parlamentu) návrh zákona o zákaze aktivít náboženských organizácií na Ukrajine, ktoré sú prepojené s centrami vplyvu v Rusku," vyhlásil Zelenskyj.  

6:42 Pozrite si zábery z oslobodeného Chersonského regiónu Chornobaivka.

6:38 Ruské sily vo štvrtok večer a v piatok v noci znovu ostreľovali územie Ukrajiny, konkrétne Charkovskú oblasť a mesto Záporožie, oznámili Jevhen Vasylenko, hovorca ukrajinskej štátnej pohotovostnej služby v Charkovskej oblasti v ukrajinských médiách a úradujúci starosta Záporožia Anatolij Kurtev na Telegrame. V Charkovskej oblasti bol hlásený jeden ranený.

6:36 Od začiatku ruskej ofenzívy bolo zabitých od 10 000 do 13 000 ukrajinských vojakov. Pre stanicu Channel 24 to vo štvrtok povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý sa odvolával na údaje generálneho štábu ukrajinskej armády. 

6:35 Rusko plánovalo obsadiť Ukrajinu do desiatich dní od začiatku invázie z 24. februára a ukrajinské územie chcelo následne anektovať do augusta tohto roku. Vyplýva to zo zaistených ruských dokumentov, ktoré zrejme podpísal šéf Kremľa Vladimir Putin, a ich detaily zverejnil britský bezpečnostný inštitút RUSI. Informuje o tom stanica Sky News.

6:32 Ukrajinskí vojaci si odteraz budú môcť napriek stále platnému stannému právu vziať platené voľno. Vyplýva to z nového zákona, schváleného vo štvrtok, informuje denník The Guardian odvolávajúc sa na správy ukrajinských médií. 

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok