Prieskumy: Za vystúpenie z Únie je približne 40% Britov

TASR, TA3
24.1.2013 09:22

Približne 40 percent Britov chce, aby ich krajina opustila Európsku úniu. Vyplýva to z výsledkov prieskumov verejnej mienky zverejnených v Londýne dnes, deň nato, ako britský premiér David Cameron v prejave avizoval vypísanie referenda o zotrvaní Britských ostrovov v eurobloku.

Prieskum na 2000 ľuďoch robil inštitút YouGov v nedeľu a pondelok. Jeho výsledky potvrdzujú dlhodobý trend uprednostňovania vystúpenia Británie z EÚ po tom, ako predchádzajúce prieskumy začali naznačovať zmenu nálad britského obyvateľstva. Podľa najnovšej ankety by možnosť zotrvania Británie v EÚ volilo 37 opýtaných.

V prieskume inštitútu YouGov zo 17. a 18. januára totiž 40 percent z 2000 opýtaných Britov dalo prednosť zotrvaniu krajiny v EÚ, kým 34 percent bolo za vystúpenie. Išlo o prvý takýto výsledok za posledné dva roky.

Dnes zverejnené výsledky prieskumu urobeného na prelome tohto a minulého týždňa vyvolali u niektorých pozorovateľov dohady o načasovaní odkladaného a dlho očakávaného Cameronovho zásadného prejavu, v ktorom avizoval vypísanie referenda o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ, a to do roku 2017 v prípade, že Konzervatívna strana v roku 2015 vyhrá najbližšie parlamentné voľby.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v reakcii na Cameronov prejav varoval britskú vládu pre plánovaným referendom, pretože by to podľa jeho mohlo byť nebezpečné pre samotnú Britániu. Fabius ostro kritizoval politické názory Camerona, súvisiace s EÚ. Skonštatoval, že v EÚ sa nedá postupovať ako "podľa jedálneho lístka" a nemôže si každý vybrať to, čo sa mu páči. Fabiusov nemecký kolega Guido Westerwelle zasa vyhlásil, že vyberať si z každého aspektu členstva v EÚ len "čerešničky".

Cameron vo svojom stredajšom prejave uviedol, že Británia chce zostať v reformovanej Európskej únii ako jej "oddaný a aktívny člen", sklamanie z únie je však doposiaľ na najvyššej úrovni. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí únii podľa neho zo strany tých, "ktorí odsudzujú nové myslenie ako kacírstvo". Zámer EÚ o čoraz bližšiu úniu nie je podľa neho pre Londýn prekážkou.

Ako ďalej uviedol, jeho zámerom nikdy nebolo to, aby Londýn "zdvihol padací most a stiahol sa zo sveta". V prípade, že Británia vystúpi z EÚ, bude to "jednosmerný lístok, bez návratu", upozornil Cameron, citovaný agentúrou Reuters.

Predmetom referenda bude podľa Camerona nový pakt o rozdelení právomocí medzi Britániu a EÚ. Britskí voliči budú mať na výber medzi členstvom Británie v EÚ za nových podmienok a vystúpením z nej.

Cameron: Británia zrejme nikdy nevstúpi do eurozóny

Británia sa pravdepodobne nikdy nestane členom eurozóny. Vyhlásil to dnes britský premiér David Cameron vo švajčiarskom Davose, deň po svojom kľúčovom a dlho očakávanom prejave o budúcnosti jeho krajiny v Európskej únii.

Opatrenia smerom k centralizácii bankovej a fiškálnej politiky v EÚ mali obrovský dopad na krajiny ako Británia, "ktoré nie sú v eurozóne a - úprimne povedané - zrejme sa k nej ani nikdy nepridajú", vyhlásil Cameron na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Premiér Cameron tiež bránil svoj plán usporiadať v Spojenom kráľovstve referendum o členstve v EÚ. "Tu nejde o to, že sa obraciame chrbtom k Európe. Práve naopak, ide nám o to, ako docieliť, aby bola Európa konkurencieschopnejšia, otvorenejšia, pružnejšia, a ako zabezpečiť miesto EÚ v rámci nej," vysvetlil Cameron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok